102

Встановлена на особистому комп’ютері незнайома програма обійшлася жителю Шостки в понад 17 000 гривень.

Аферист за допомогою цієї програми дистанційно керував ПК потерпілого, та зняв ці кошти з його банківської картки.

Про шахрайство в поліцію повідомив сам 52-річний потерпілий. Чоловік розповів, що намагався через Інтернет знайти роботу. Переглядаючи сайти він звернув увагу на оголошення, де пропонувалось 15 Євро в день за перегляд реклами. Така пропозиція зацікавила його і він по скайпу зателефонував автору оголошення.
За умовами роботодавця, чоловік повинен був встановити у себе на комп’ютері спеціальну програму, яка в подальшому б дозволила йому контролювати кількість переглядів. Що він і зробив. За надісланим посиланням встановив відповідний ресурс.
Далі, за проханням співрозмовника, він зайшов на свою фінансову сторінку банку, де побачив рахунок – фактуру на суму понад 17 тисяч гривень. За тими ж рекомендаціями ввів у відповідну графу код, який надійшов йому на мобільний у смс – повідомленні з банку.
У останній момент чоловік засумнівався і вже хотів перервати операцію, коли на екрані монітору свого комп’ютера побачив курсор, який рухався по екрану без його допомоги та натиснув відповідну кнопку підтвердження операції.
Перевіривши стан свого рахунку заявник дізнався, що з «кредитки» зникло понад 17 000 гривень, а встановленим ресурсом виявилась спеціальна програма по дистанційному керуванню чужим комп’ютером.
В поліції за даним фактом вже відкрили кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство», в рамках якого правоохоронці ведуть пошуки афериста.
Поліцейські в котре застерігають громадян виявляти обачність під час спілкування з незнайомцями, та не встановлювати невідомі програми ані на мобільні телефони, ані на комп’ютери. Це можна робити лише в спеціальному сервісному центрі і тільки під час особистого спілкування з фахівцем.

Коментувати