102

Від рук псевдолікарів постраждали дві літні мешканки Шостки.

Поліцейські попереджають: аферисти вигадують нові різновиди старих шахрайських схем. Від рук псевдолікарів постраждали дві літні мешканки Шостки. Пенсіонерки намагались допомогти своїм родичам, які нібито потрапили в ДТП і потребують термінової операції.

Повідомлення про шахрайство в поліцію надійшло від 89-річної жительки Шостки. Старенька розповіла, що ввечері на її «домашній» телефон подзвонив чоловік. По голосу телефоную чого вона начебто впізнала свого племінника. Той просив про допомогу – розповів, що його збила машина і зараз він перебуває у лікарні. На термінову операцію йому потрібні гроші. В подальшому слухавку взяв інший чоловік, який назвався лікарем. Цей співрозмовник пояснив пенсіонерці, що потрібно 80 000 гривень, проте частину операції готовий оплатити винуватець дорожньої аварії. Від жінки потрібно простирадло, рушник і гроші – всі, які вона може зібрати. Все це вона повинна передати посильному, який прийде до неї буквально за кілька хвилин. Співрозмовник уточнив у переляканої жінки її адресу та поклав слухавку.
Намагаючись допомогти родичу, пенсіонерка зібрала потрібні речі та всі наявні кошти – майже 31 000 гривень. Віддала їх особисто у руки незнайомцю, який прийшов за ними. Й лише після цього зателефонувала родичам. Від них вона дізналась, що з племінником все гаразд і до лікарні він не потрапляв.
В аналогічний спосіб аферисти заволоділи статками іншої жительки Шостки. 79-річної пенсіонерки. Почувши по телефону, що її син попав у аварію і йому потрібна операція, пенсіонерка винесла та віддала зловмисникам майже 40 000 гривень.
В поліції за обома цими фактами відкриті кримінальні провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». Поліцейські проводять ряд оперативно-пошукових заходів щодо встановлення осіб шахраїв та їх затримання.
Правоохоронці попереджають громадян: у випадку надходження подібних телефонних дзвінків в жодному разі не надсилайте і не передавайте незнайомцям гроші. Просто покладіть слухавку і спробуйте зв‘язатися з самими родичами, аби уточнити отриману інформацію. І обов‘язково повідомте до найближчого відділку поліції або на спецлінію «102» про спробу видурити у вас гроші.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Коментувати