Новини

Унікальна історична будівля Шосткинського району руйнується на очах

Український науковець, філолог, фольклорист, краєзнавець, педагог, поет, художник, громадський діяч Сергій П’ятаченко на своїй сторінці у Фейсбук виклав світлини покинутого і занедбаного музею Костянтина Ушинського, що у с. Богданка. Це одразу викликало бурхливу реакцію у соцмережі, підписники обурені таким відношенням до приміщення з унікальною історією. Нині воно на балансі Ковтунівської сільської ради. До середини 90-х років було під охороною держави, як пам’ятка архітектури, департамент культури Сумської ОДА зняв статус.

Повертаючись з Новгорода-Сіверського побачили над трасою у селі Богданці Шосткинского району старенький будиночок і погруддя педагога Ушинського і вирішили зупинитися і зайти.
Своє дитинство відомий педагог Костянтин Ушинський (1823-1871) провів у Новгороді-Сіверському, а хутір Богданку з 800 десятинами землі і 60 душами отримав як посаг за дружиною. Тут у маєтку він жив, працював. Тут на полюванні у 1870 році загинув його старший син. За рік помер і сам Костянтин Ушинський. Через чверть століття у 1894 році на кошти родини донька Ушинського відкрила у Богданці школу, названу честь славетного педагога. Школа у Богданці пропрацювала майже сто років. У 1968 році тут був відкритий музей Ушинського. Очолював його відомий шосткинський краєзнавець В.Терлецький. Тоді ж встановили на шкільному подвір’ї і погруддя педагога. У якому зараз стані ця будівля, видно на фото. В одній із кімнат, серед руїни і пустки стояв дивом уцілілий портрет Куліша.

Коментувати