Без категорії

У Шостці встановлять прилади для вимірювання рівня хімічних речовин у повітрі

На сесії міської ради була розглянута програма реформування і розвитку житлово-комунального господарства Шостки на 2016-2020 роки та до кошторису місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища на 2019 рік. Зокрема, було вирішено придбати у розпорядження комунальних служб міста машину для вивезення твердих побутових відходів на умовах співфінансування з обласною владою. Тобто виділятиметься 750 тисяч з місцевого бюджету і така ж сума з обласного.  Марка машини визначатиметься через тендер.

Далі Альона Шульга, депутат від фракції «Рідне місто», поцікавилась у міського голови стосовно створення у Шостці лабораторії, яка відслідковуватиме стан атмосферного повітря, грунтових вод тощо. Народна обраниця повідомила, що від представників незалежних лабораторій України вона дізналась про деяку інформацію. Наприклад, що задля фіксації фактів забруднення необхідна саме  мобільна лабораторія. «То есть если вы услышите неприятный запах, о котором сейчас говорят жители нашего города, то необходимо немедленно сделать забор. Но такой возможности сейчас нет», – сказала Альона В’ячеславівна. Як зазначив міський голова Микола Нога, це питання підіймалось вже неодноразово. За його словами, після екологічної катастрофи 2015 році лабораторія, на прохання міськради, відновила роботу у Шостці. «Туди поставили обладнання. Там є два працівники. Лабораторія знаходиться при природоохоронній інспекції України», – розповів Микола Петрович. За його словами, зараз працівники цієї лабораторії не мають законодавчого права перевірки підприємств. Міський голова  спілкувався з цього приводу із заступником міністра екології, після чого заручився його обіцянкою стосовно розблокування роботи лабораторії.

Стосовно проведення мобільного  аналізу повітря, виникла ідея придбати спеціальну автівку, в середині якої встановлен китайський прилад. Він вимірює рівень забруднення повітря. Треба зазначити, що така машина вже є в Дніпропетровську. Але за допомогою неї можна встановити тільки рівень вуглекислого газу, оксиду азоту та оксиду сіри в повітрі. Тобто прилад налаштований саме на викиди від автомобілів. Коштує таке ноу-хау більше  мільйона, проте, за словами міського голови, в нашій ситуації воно не ефективне. Тому вирішено було зупинитись на іншому варіанті вирішення проблеми. Так, фахівці ШІ Сум ДУ розробляють  стаціонарні установки заміру повітря. «Ми чітко знаємо, де і звідки все береться. Ми знаємо, хто пічку запустив… і не тільки я знаю, більшість з вас знає. В Шостці ж ніхто нічого не сховає, бо ж там працюють містяни… тому і секрету ніякого немає. Але коли вони запустять і ми зреагуємо – вони вже встигають все закрити», – сказав Микола Нога. Нові стаціонарні установки для заміру повітря планують розмістити біля підприємств «Фармхім», «Фармак» та «Шосткинського заводу хімічних реактивів».  Один з таких лазерних датчиків постійної дії вже привезений  до Шостки. За словами очільника міста, таким же приладом користуються у Берліні. Установка писатиме діаграму забруднення повітря.  Датчик показуватиме, що, наприклад, в даний момент відбувається хімічний викид. Проте, який саме хімічний елемент знаходиться в атмосфері, він визначити не зможе. Також вже замовлена метеорологічна установка, за допомогою якої можна дізнатись напрям вітру. Це допоможе визначити місце, звідки саме йде хімічний запах. Крім того, розроблюється додаток для смартфонів. У режимі реального часу шосткинці зможуть відстежувати ситуацію із забрудненням повітря. «Це досить серйозна розробка. Я думаю, якщо все вийде, то ми матимемо важелі ефективного впливу на ситуацію. Таким чином можна буде виявити забруднення, але, щоб «спіймати за руку», оштрафувати та зупинити цей процес, необхідно відновлювати справжню лабораторію, яка буде узаконеною екологічною інспекцією. Вона матиме право приїхати, взяти аналіз повітря, зробити спектральний аналіз та визначити,  які хімічні елементи перевищують допустимі рівні концентрації», – зазначив Микола Нога та повідомив, що нові установки будуть придбані за кошти міського бюджету. За його словами, це невеликі кошти.

 

Коментувати