Відео, Новини

У Шостці привітали 100-річного ювіляра (cюжет)

       7-го лютого вітання з нагоди 100-річного ювілею приймав на свою адресу Федір Сікора. Учасник бойових дій, гвардії полковник у відставці пройшов увесь тернистий шлях Другої Світової, був важко поранений, але, незважаючи на всі труднощі життя, зберіг енергію та оптимізм, які допомогли йому стати довгожителем.

З квітами та подарунками завітали в гості до 100-річного ювіляра Федора Сикори представники ветеранських організацій Шостки та керівництво міської влади. Заступник голови комітету інвалідів і вдів інвалідів Другої світової війни Сергій Шишков, виступаючи з офіційною вітальною промовою, перелічив безліч регалій, які у свій час здобув «винуватець свята» за свої бойові заслуги.

Федір Григорович – уродженець села Дорошівка, що на Ямпільщині. У Шостку переїхав тільки у шістдесятих. Під час Другої світової війни брав участь у бойових діях на найнебезпечніших ділянках Калінінського фронту, у Ржевській битві та звільняв від нацистів Чехословаччину. У мирний час працював інженером з техніки безпеки в управлінні «Спецмонтаж». Вийшовши на пенсію, присвятив життя громадській діяльності, вступивши до Шосткинської організації інвалідів і вдів інвалідів Другої світової війни. Її теперішній керівник, ветеран Юрій Васильєв привітав свого бойового товариша з сотою річницею життя і зазначив, що пишається його незламністю і силою духу.

Сергій Шишков та Юрій Васильєв подарували ювіляру збільшену та оновлену фотографію, на якій він зображений в молоді роки. «Це я» – одразу сказав Федір Григорович, тільки-но глянувши на світлину. При цьому на очі чоловіка навернулися сльози. Також пану Сікорі була вручена почесна грамота Всеукраїнської організації інвалідів війни – за мужність та героїзм, проявлені під час захисту Батьківщини в роки Другої Світової війни. Приєднався до поздоровлені і голова президії міської ради ветеранів Євген Червонний.           Від себе особисто та від громади Шостки привітав довгожителя і мер міста Микола Нога.

Серед численних звань та нагород, Федір Григорович має ще один статус – голова сім`ї. В такий важливий дня ювіляра святковий день поряд з ним знаходяться син, онук та онучка. Інша онука та дві правнучки з поважних причин не змогли приїхати до дідуся. Син пана Сікори – Юрій Федорович розкриває секрет довголіття свого батька. Як виявилося, він дуже простий: “Він завжди був спокійний. Ніколи нічим не зловживав”.

Спадковість теж тут зіграла свою роль, зізнається Юрій Сікора. І дядько, і бабуся 100-річного ювіляра теж були довгожителями. Але Федір Григорович за тривалістю життя обійшов їх усіх. Як чуйного та турботливого дідуся його знає онучка Ірина Василенко. Із посмішкою згадує, що у дитячі роки занадто опікав її – можливо, як того вимагала його професія інженера з охорони праці.

Коментувати