Новини

У місті знову – кір. Проводяться профілактичні заходи

Минулого тижня захворюваність на грип та ГРВІ було нижче епідемічного порогу на 42%. По це повідомила Надія Дац, заступник головлікаря Шосткинської ЦРЛ з родопомочі і дитинства. Крім того, за її словами, незабаром з Франції має надійти чергова гуманітарна допомога.

А ось кір не відступає. На минулому тижні зафіксовано ще один випадок захворювання на кір. Недуг до Шостки привіз студент, що навчається у столиці.  Зараз хлопець знаходиться на лікуванні у міській інфекційній лікарні, проінформувала Ірина Хаміцевич, зав. Шосткинським міськрайонним відділом ГУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України». За її словами, у відношенні цієї інфекції у Шостці проводяться профілактичні заходи. «Ми отримали листи з МОЗу та з Центру громадського здоровя щодо необхідності посилення уваги до цієї інфекції, адже спалах кору в Україні не збавляє обертів», – зазначила Ірина Дмитрівна.

Треба зазначити, що кір – одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, яке швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Першою ознакою кору є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів.

На цій початковій стадії можуть з’являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік.

Через декілька днів з’являється висип, як правило, спочатку на обличчі та верхній частині шиї.

Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого.

 

 

Коментувати