Новини

Шосткинські перевізники планують підняти тариф на проїзд у маршрутках до 5 гривень (+ сюжет)

В Центрі культури і дозвілля відбулись громадські слухання з питання підняття тарифу на проїзд в маршрутках з 4-х до 5-ти гривень. Таку пропозицією шосткинські пасажироперевізники подали до управління економіки.

        Зріст мінімальної заробітної плати, ціни на газ, електроенергію, паливно-мастильні матеріали та запчастини потягнули за собою збільшення затрат шосткинських пасажироперевізників, зазначає їх представник Григорій Зевако. За словами підприємця, всі інші міста Сумської області вже давно підняли тариф на проїзд в автобусах і маршрутках.

Останнє підвищення тарифу відбулось у Шостці рік тому. Тоді проїзд в маршрутках піднявся до 4-х гривень. На питання, чи поліпшиться разом з новою ціною якість пасажироперевезень, Григорій Олександрович відповів – наразі мова йде не про покращення якості обслуговування, а про виживання підприємців. Пан Зевако попереджає, якщо водіям не підняти зарплатню, вони масово поїдуть на сезонні роботи до Східно Європи і місто взагалі залишиться без пасажироперевезення.

До того ж, громадський транспорт у Шостці не дотаційний, наголошує Григорій Зевако. А це значить, що витрати по перевезенню пасажирів пільгових категорій лягають на плечі самих підприємців.

На сьогоднішній день у місті працює 26 маршрутів, які обслуговують 25 підприємців на 60-ти автобусах. За словами Григорія Олександровича, курсують вони з 6-30 до 22-00 години. Присутній на громадських слуханнях депутат міськради Олег Романовський зауважив, що для того, аби підняти тариф, потрібно взяти до уваги дві складові – якість обслуговування та економічне обґрунтування збільшення ціни на проїзд.

У свій час Олег Романовський ратував за те, аби подовжити час роботи маршруток до 22-ї години. Але, говорить він, у повній мірі ця вимога виконана не була. Серед недоліків обслуговування депутат назвала слизькі сходи у транспортному засобі, грубе поводження водіїв з пасажирами та недотримання ними графіку руху

Що стосується технічного стану громадського транспорту, то перевізники наголосили – в інших містах України його становище ще гірше. До того ж купити нові машини нашим підприємцям не по кишені. Хтось з присутніх висловив ідею щодо створення у Шостці муніципальних автобусів. Але депутат міськради Ольга Шабельникова відповіла, що на такі новації у міському бюджеті немає коштів. В свою чергу директор АТП-15909 Юрій Довбиш зауважив, що автотранспортне підприємство доживає останні дні. А зупиниться воно – припинять свою роботу і маршрутки.

Окрім підвищення тарифу для дорослого населення, пасажироперевізники планують підняти з 2,5 до 3-х гривень проїзд для школярів. На жаль, громадяни, які б могли апелювати пропозиціям підприємців, не були присутні. А все тому, зазначила депутат міськради  Ірина Коваленко, що інформація про громадські слухання масово не була розміщена в місцевих ЗМІ.

Пропозиції, озвучені під час громадських слухань, стосовно підвищення тарифів з доповненнями щодо покращення якості обслуговування, будуть винесені на розгляд виконавчого комітету Шосткинської міської ради. Також було запропоновано звернутися до управління житлово-комунального господарства з проханням своєчасно розчищати дороги та зупинки від снігу.

Коментувати