Новини

Опістархоз діагностували у 96 мешканців Шостки і району

Опісторхоз – небезпечне паразитарне захворювання, одне з найпоширеніших в нашому регіоні.
За підсумками 2018 року по Сумській області зареєстровано 245 випадків опісторхозу, з них по м.Шостка і району – 153 (показник захворюваності перевищив середньообласний у 7 разів), в т.ч. 3 випадки серед дітей.
Протягом І півріччя 2019 року вже зареєстровано 96 випадків, з них 3 – діти.
Клінічні прояви хвороби дуже різноманітні та залежать від фази захворювання. Тривалий час (10-20 років та більше) паразит може перебувати в організмі остаточного господаря, а захворювання протікати з періодами загострення (підвищення температури тіла, з’являються слабкість, болі у м’язах, суглобах, животі, нудота, висипи, жовтушність склер та ін.). Опісторхоз небезпечний своїми ускладненнями- гепатит, холецистит, панкреатит, камені жовчного міхура та, навіть, рак печінки.
З метою профілактики опісторхозу необхідно:
– не вживати в їжу річкову рибу без достатньої термічної обробки (прожарювання не менше 20 хвилин на добре розігрітій сковорідці, попередньо зробивши надрізи вздовж ребер і хребта, проварювання не менше 15-20 хвилин з моменту закипання);
–  солити річкову рибу в домашніх умовах не менше двох тижнів, при витраті солі 270-290 г на кілограм риби;
– в’ялити рибу не менше 3 тижнів після 2-3-денного засолу з розрахунку 12-14% солі до ваги риби;
– не допускати згодовування сирою рибою котів, собак;
– не купувати річкову рибу в несанкціонованих місцях торгівлі та на стихійних ринках.
Не вживайте в їжу сиру, недостатньо оброблену рибу, добре обробляйте кухонний інвентар і руки після роботи з рибою – тим самим Ви вбережете себе від опісторхозу!

Коментувати