102

Оголошення в Інтернеті про оренду квартири може бути шахрайською пасткою

Намагаючись орендувати квартиру у Шостці, дівчина перерахувала 5 500 гривень передоплати. В результаті залишилася і без грошей, і без вподобаного житла.

З заявою про шахрайство в поліцію звернулась 17-річна жителька райцентру. Вона розповіла, що знайшла на одному із сайтів оголошення про здачу в довготривалу оренду однокімнатної квартири у Шостці.
За вказаним в оголошенні телефоном вона зв’язалась з орендодавцем і домовилась з ним про найм житла. В свою чергу, той попросив 500 гривень передоплати – мовляв, в такий спосіб він буде впевнений в серйозності намірів потенційної квартирантки.
Дівчина виконала умову. Проте в призначений день, коли власник житла мав приїхати до Шостки та показати квартиру, він зателефонував їй знову та попросив ще 5000 гривень передоплати. За його словами, гроші потрібні на ріелтора, який оформлює договір оренди. Він запевнив дівчину, що ця сума буде врахована в оплату житла за два місяці.
Не підозрюючи обману, заявниця перерахувала і цю суму. Коли ж співрозмовник попросив ще 2 500 гривень, нібито на страховку – вона відмовилась і попросила повернути вже перераховані гроші. У відповідь отримала повідомлення в месенджер, що він шахрай і передоплату вона не отримає.
Наразі за даним фактом в поліції відкрили кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство», в рамках якого ведуться пошуки афериста.
Правоохоронці знову звертаються до громадян з засторогою бути максимально обережними при здійсненні різного роду операцій через Інтернет. Не надсилайте за товар чи послугу передоплату, а розраховуйтесь під час отримання замовлення або, як у випадку винайму житла, – безпосередньо при підписанні договору оренди та передачі ключів. Пам’ятайте, що чи не кожне друге он-лайн оголошення розміщується шахраями з метою заволодіння вашими коштами.

Коментувати