Новини

Найбільше перевищення нитратів на ринку у Шостці виявили у капусті і кабачках

На агропродовольчому ринку СТ «Шосткинський ринок» м. Шостка функціонує державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка проводить дослідження на нітрати кожної партії овочів та фруктів, що надходять на ринок.

 

З квітня 2019 на ринку лабораторія ветсанекспертизи почала виявляти ранні овочі з перевищенням вмісту нітратів. В основному зараз перше місце за кількістю випадків перевищення нітратів займає рання капуста – 13, кабачки – 3, полуниця — 1. Нітрати в кабачках перевищували максимально допустимі рівні нітратів в 3-4 рази, в капусті в 1,5 – 2,5 рази. Вся продукція імпортного виробництва, привезена з Македонії.

Всього з початку 2019 року спеціалістами лабораторії ВСЕ на ринку проведено 3604 експертизи та виявлено 17 випадків нітратної продукції (за 1 півріччя 2018 року – 4567 досліджень та 38 випадків нітратної продукції).

Покупцям овочів радять цікавитись у продавців про наявність документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На продукцію , що реалізується на ринку – експертний висновок лабораторії ветсанекспертизи, де конкретно зазначаються фактичні рівні нітратів, їх норми. Кожен продавець на ринку зобов’язаний мати експертний висновок.

Якщо вживати продукти з перевищеним вмістом нітратів, то цілком можна отруїтися. Особливо це небезпечно для дітей та людей з хронічними хворобами.

Щоб убезпечити себе та своїх рідних від небажаних проблем зі здоров’ям, не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю.

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Коментувати