Новини

На Шосткинщині із забуття повернули 128 прізвищ жертв Холокосту

Відкриття реконструйованого меморіалу відбулося у вересні 2009 року. З того часу кожного року на цьому місці організовують поминальні урочистості. У період з 1941 по 1943 рік на цьому місці проводилися масові розстріли військовополонених, партизанів, підпільників, мирних жителів. За допомогу партизанам були розстріляні всі мешканці села Білоусівка. На цьому місті були знищені люди за національною приналежністю – євреї, роми. За деякими оцінками в чотирьох братських могилах поховано кілька тисяч чоловік. Частина прізвищ вже відновлена.

Цьогоріч на могилі, де знайшли останній прихисток євреї, було встановлено два гранітних камені у вигляді сторінок розкритої книги, де написано 128 імен  жертв Холокосту, передає shostkanews.city.

Ексголова Шосткинської єврейської громади Голова спілки офіцерів і прапорщиків запасу у відставці Юрій Лушев повідомив, що ці прізвища перевірені, вони взяті з трьох різних джерел. Над відновленням імен жертв нацистських окупантів працювали співробітники краєзнавчого музею «Слово о полку Ігоревім», краєзнавець Олександра Плодиста.

Учасниця бойових дій Надія Рожкова, звертаючись до учасників мітингу попросила берегти мир і любити один одного. Міський голова Микола Нога, нагадав трагедію села Білоусівка, мешканців, якого знищили за співпрацю з партизанами й наголосив: «Ми повинні все робити, щоб завоювати мир в Україні і навчитися жити в суспільстві без конфліктів». Пам’ять жертв фашизму вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до братських могил.

Вперше тут пройшла військово-історична реконструкція. Захід завершився традиційним пригощанням солдатською кашею.

Коментувати