Новини

Микола Нога: “Дорога до госпітального округу виявилась складною”.

Міський голова Микола Нога на своїй сторінці у Фейсбук поділився своїми роздумами відносно складного шляху визначення госпітальних округів на Сумщині, назвавши цей шлях складним:

Дорога до госпітального округу для Шостки виявилась на практиці довгою, складною і навіть непередбачуваною. Інтрига про формування госпітальних округів в Сумській області зберігалася до сьогоднішнього дня. На початку медичної реформи передбачувана кількість госпітальних округів на Сумщині коливалася від 3 до 4. Дискусія була гострою та інколи запеклою. В полемічний процес поступово втягувалось керівництво обласного управління охорони здоров’я, обласної державної адміністрації, ради. Дещо пізніше до вирішення проблеми долучилися депутати всіх рівнів, керівництво Міністерства охорони здоров’я. Були запрошені міжнародні радники від таких авторитетних установ як UNICEF (Юнісеф), USAID (Агенство США з міжнародного розвитку), Програма розвитку ООН в Україні.
Для боротьби за перспективу якісного медичного обслуговування підтягувались значні ресурси, великі авторитети, потужні ЗМІ. Тисячі жителів міста підтримали створення госпітального округу в Шостці та зібрали численні підписи. Атмосфера тривожного очікування панувала над Шосткою, більшість наших земляків розуміла: без госпітального округу неможливий подальший розвиток Шостки та прилеглих територій.
Напруженість зростала кожного місяця. Протистояння продовжувалось більше року. В чому ж сутність невидимого медичного конфлікту? Відповідно до рекомендацій МОЗу і його радників в області повинно бути 3 госпітальні круги. При реалізації даної стратегії втрачали шанси цілий ряд потужних і авторитетних центрів Сумщини. Аналогічна ситуація складалася і в ряді інших областей України.
Першими здались райони в Львівській області, де прийняте рішення про створення одного госпітального округу в місті Львів. Наступними по цьому шляху пішли райони Харківської області, де також створили один госпітальний округ в місті Харків. Після проведення тихих переговорів в Сумах на сайті МОЗу з’явивсь проект постанови Кабінету міністрів України про госпітальні округи, де було визначено в Сумській області один госпітальний округ в обласному центрі. Це був апогей народного відчаю. Звідусіль сипалися іскри гніву і невдоволення. В ті складні часи Шостка визначила свою консолідовану принципову позицію. Приємно сьогодні відмітити, що в наших рядах не виявилось конформістів…
Вчора, 16.01.2019 р. на засіданні Уряду України прийнято історичне рішення про створення в Сумській області 6 госпітальних округів, в тому числі і в місті Шостка. Це вагомий крок до розбудови не тільки Шостки, але й значної частини Сіверщини. Це ще раз підтверджує, що Шостка – Центр.

  1. Микола

    Це дійсно гарна справа, а не тільки красиві слова та обіцянки!!!!!!!!!!!!!!Дякуємо!!!!!!! Будемо сподіватися, що лікарі теж покажуть свої найкращі фахові знання , а ми забудемо що таке хабар лікарю. Стоп корупції – буде не тільки гаслом, а реальністю.

Коментувати