102

Лише за минулу добу до поліції Шосткинщини надійшло п’ять повідомлень про спроби телефонних шахрайств

Причому  два з повідомлень для зловмисників виявилися вдалими. За першою схемою літня жителька Шостки «позичила онуку» тисячу доларів США. За іншою – жінка намагалась урятувати свої кошти від несанкціонованого зняття з банківської картки.

Давно відома схема телефонних аферистів з дзвінком від нібито родичів, яким потрібна термінова фінансова допомога, продовжує «працювати». І подібним дзвінкам довіряють дедалі менше громадян, прикрі випадки все ж таки трапляються.
В поліцію Шостки звернулась 84-річна місцева жителька. Жінка розповіла, що вдень на її «домашній» телефон зателефонував невідомий. По голосу телефонуючого вона впізнала свого онука, який нині перебуває у сусідній державі. Чоловік попросив у старенької 4 000 доларів США у борг. Намагаючись допомогти рідній людині, пенсіонерка запропонувала тисячу у іноземній валюті. Крім того, пообіцяла перерахувати ще 5 000 гривень на вказаний «онуком» номер банківської картки.
За кілька хвилин старенька передала пакунок з грошима невідомому, який прийшов до неї додому і назвався товаришем онука. Гривні, по щасливому збігу обставин, перерахувати жінка не встигла: у фінансовій установі вона звернулась за допомогою до працівників, які, почувши від клієнтки мету перерахунку, вмовили її самій зателефонувати рідним. Від них старенька дізналась, що з родичів їй ніхто не телефонував, і фінансової допомоги не просив.
Про подібні дзвінки на стаціонарні телефони у поліцію Шостки повідомили ще троє літніх жителів райцентру. Останні, пам’ятаючи про попередження з засобів масової інформації та від правоохоронців, поклали слухавки та зателефонували родичам.
А от 55-річна жителька Шостки втрапила у шахрайську схему з псевдобанкірами, збагативши аферистів на суму понад 3 000 гривень.
За словами постраждалої, на її мобільний телефон зателефонував невідомий. В розмові він назвався співробітником служби безпеки банку та розповів, що по її фінансовій картці проходять підозрілі транзакції: спитав у неї підтвердження перерахунку коштів. Не розібравшись у ситуації та про яку з двох її карток йде мова, жінка спочатку підтвердила операцію. Нащо співрозмовник попросив продиктувати йому код з смс-повідомлення. Остання після цих слів відключилась.
Трохи оговтавшись та передивившись повідомлення в телефоні, жінка зрозуміла, що мова йде про іншу картку, соціальну, якою вона майже не користується. Вона сама зателефонувала «банкіру» та в розмові домовилась про блокування цього фінансового документу і повернення коштів на рахунок. Їй передзвонили з іншого номеру та на прохання телефонувавшого вона назвала номер картки, строк дії та підтверджуючий код з смс-повідомлення. Після цього з рахунку зникло понад 3 000 гривень.
Потерпіла стверджує, що співрозмовник знав її особисті дані: ім‘я та по-батькові, а також знав номер її банківської картки: коли вона в розмові злукавила і невірно назвала останні дві цифри, у відповідь від «банкіра» почула дійсні числа.
За обома фактами у поліції відкрили кримінальні провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». Правоохоронці ведуть пошуки зловмисників.
Поліцейські звертаються до громадян з проханням недовіряти інформації, отриманої телефоном від невідомих людей, ким би вони не називались. У випадку, коли просять гроші під різними терміновими приводами, найперше, що потрібно зробити – перервати розмову і покласти слухавку. Друге – зателефонувати людині, яка нібито потрапила у біду чи її найближчим родичам, і з’ясувати правдивість наданої інформації. І головне – за жодних обставин не переказувати, не пересилати і не передавати свої гроші незнайомцям, ким би вони не називались.
У випадку, коли вам телефонують з банку і просять підтвердити чи відмінити фінансову операцію по вашій картці, надавши в телефонній розмові підтверджуючи коди з смс-повідомлення, – не погоджуйтесь. Всі питання стосовно ваших грошей вирішуйте виключно у фінансовій установі. Будьте обачні, і вам не доведеться бути жертвою шахраїв.

Коментувати