Події, Суспільство

4 квітня християни західного обряду відзначають Великдень

4 квітня християни західного обряду, зокрема віряни католицької церкви, святкують Великдень – одне із головних свят, як у католиків, так і у православних. Цього дня християни згадують та радіють диву Воскресіння Ісуса Христа.

Католики та православні відзначають Великдень у різні дні. Часто це свято у католиків буває на 7-13 днів раніше, ніж у православних. Інколи, як це було у 2017 році, християни відзначають Великдень в один день. Зрідка, як це у 2021 році, – у православних Великдень буде майже на місяць пізніше.

А тому в 2021 році католики святкують Великдень 4 квітня. Тоді як православні святкуватимуть Воскресіння Господнє майже через місяць – 2 травня, пише tsn.

Символи католицького Великодня – фарбовані яйця і в милі великодні кролики, а паски замінюють булочками з корицею.

Традиції святкування Великодня у католиків відрізняються залежно від країни. Наприклад, у Франції в цей день прийнято бити у дзвони, повідомляючи радісну звістку. В Італії усі намагаються почути привітання Папи Римського. У Німеччині – святкують у неділю та понеділок. Цими днями прикрашають помешкання, влаштовують сімейні обіди та дарують малечі солодощі. 

Президент України Володимир Зеленський на своїй сторінці у Facebook привітав християн західного обряду з Великоднем.

Це свято символізує утвердження життя, яке є найбільшою цінністю для кожного цивілізованого суспільства. Це привід провести час з рідними та обмінятися позитивними емоціями, що допомагають нам долати найрізноманітніші життєві виклики. А їх вистачає. Це вже другий Великдень, який ми мусимо провести вдома, і заради власного ж здоров’я та здоров’я рідних дивитися богослужіння по телебаченню та в соцмережах, а не відвідувати церкви. Пам’ятайте: молитва сильна і вдома. І цей новий виклик – випробування, з якого ми обов’язково вийдемо сильнішими.

Коментувати