Новини, Офіційно, Суспільство

14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Праведники народів світу. Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої Світової війни. Цю дату запровадила Верховна Рада у 2021 році.

У 1939– 1944 роках, під час нацистської окупації території України, відбулося масове знищення євреїв – Голокост. Під час Голокосту, за різними оцінками науковців, у Європі було знищено близько 6 млн євреїв. З них чверть, 1,5 мільйони, – стали жертвами нацистів на території України. І цифра могла бути набагато більшою, якби не самовідданість людей, які, ризикуючи своїм життям, під час Другої світової війни рятували євреїв від смерті.

Попри всі можливі наслідки, у надзвичайно складних умовах, українці рятували євреїв від вбивства нацистами. Вони робили членами своїх родин, шукали нові документи, давали тимчасовий притулок, їжу, допомагали втекти від переслідування. За таку допомогу станом на сьогодні понад 2690 українців удостоєні державою Ізраїль звання Праведника народів світу. Це четверта кількість таких відзнак після Польщі, Нідерландів і Франції.

Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними і невідомими.

Коментувати