Культура, Події

«12+1 топових подій» Шосткинської центральної міської бібліотеки у 2021 році

Шосткинська центральна міська бібліотека (Сумська область) поділилась своїми вдалими напрацюваннями 2021 року, які мали успіх, схвалення спільноти та вдалу реалізацію з продовженням – «12+1 топових подій, які здійснили разом з вами», повідомляє Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади.


Розпочалося це з впровадження Шосткинською центральною бібліотекою інклюзивного проєкту «Почути світ, щоб бачити життя», що реалізується завдяки фінансової підтримки ГО”Докудейз”.  «Читання книг по телефону» для людей з вадами зору – ноу-хау активістів Шосткинської бібліотеки. Користувачам закладу, котрі самостійно не можуть користуватися звичайними книжками, їх читають по телефону.
Одного разу завідувачка читального залу Анжеліка Пєнкіна відгукнулася на прохання місцевої жительки — і поступово реалізувався унікальний гуманітарний проект. Тепер бібліотекарі читають різноманітні твори по телефону вже багатьом землякам, котрі не можуть прийти до бібліотеки не лише через коронавірус, а й із поважніших причин. Після читання книжки обговорюють у режимі живого спілкування, якого не вистачає не лише самотнім людям, а іноді й бібліотекарям.

Весною був оголошений літературний відеочелендж  “Мій улюблений літературний твір”, який об’єднав віртуозів слова, що зачаровували  майстерністю виконання улюблених творів. А читання вірша Лесі Українки «Contra spem spero» перетворилося у формат флешмобу і поширювалося просторами не тільки України, а й Німеччини, Панами, Грузії, Нігерії. До челенджу долучилася відома письменниця Світлана Талан з уривком свого нового роману «Де живе свобода».
Мультимедійні історії “Етнографічно-родинні барви” до Дня вишиванки продемонстрували вміння бібліотекарів вдало використовувати свої журналістські навики. Зустрілися з двома майстринями і записали дві історії успіху. Були здійсненні записи розповіді талановитих майстринь про вишивку та її значення одразу в трьох родинах. Відома шосткинська майстриня Раїса Левдік представила родинний скарб вишиванок, найстарша вишиванка пам’ятає події 100-літньої давності. Друга майстриня – Алла Клевак розповіла про досвід  рукоділля, яке плекала все життя.

ЕвроФотофест “Європа нашими очима” дозволив помандрувати Європою, не виходячи з дому #ВідкриваємоЄвропу. Близько 200 світлин розмістили в мережі учасники ЄвроФотофесту з краєвидами Данії, Чехії, Німеччини, Франції, Болгарії, Литви, Італії, Угорщини та подарували незабутні враження від подорожі європейськими країнами. А коли вже завершувався європейський період, виникла ідея провести конкурс #УкраїнаФотофест. Тут дали волю креативу вже майже 30 учасників і надіслали більше 300-т світлин унікальних куточків нашої країни.


Квест у бібліотеці «Шурши на повну» був присвячений Всеукраїнському Дню бібліотек  та проходив вперше. На годину відчули себе бібліотекарями студенти фахового коледжу ім. Івана Кожедуба СумДУ.
У жовтні бібліотекарі зосередилися на проєкті #ЧасПік героїчних людей. 8 людей – 8 історій захисників/ць, для яких захищати рідну землю є справою честі. Учасники війни на сході України поділилися спогадами про найгостріші події, гартування бойового досвіду, волонтерський внесок, братерство на фронті, розвиток подій на Донбасі і висловили думку, яка доводить головну ідею, чому треба захищати свою країну: «Бо вона, як мати у нас одна». Проєкт зібрав 12943 переглядів і це лише на сторінці у фейсбук.

Паралельно тривала битва за сертифікати в професійному челенджі #ЗіграйНаВипередження. 15 колежанок отримали близько 50 сертифікатів на різних освітніх платформах.

Наразі триває Новорічно-Різдвяний челендж #КнигаНоворічнаАтмосфера. Це конкурс для тих, хто вже готується до Новорічних свят і любить проводити час за читанням. Умови челенджу прості – треба сфотографувати улюблену книгу на святковому фоні. Челендж триватиме до Різдва, 7 січня. Майже 70 учасників і близько сотні вишуканих святкових композицій прикрасили стрічки соціальних мереж.

А ще були нагороди  та відзнаки: «Гордість Шостки» та «Лідер бібліотечної справи» і взагалі багато корисних справ, цікавих форматів заходів. Загалом то, динамічно і драйвово весь 2021 рік.

Показово, що місцеві телерадіокомпанії “Акцент” і Телеком-Сервіс, газети «Полісся», «Перекресток», «Шанс», інтернет-видання, партнерські сайти, соціальні мережі поширювали інформацію про найцікавіше, що відбувалося у бібліотеці. Тож бібліотека  здобула не тільки прихильність і визнання мешканців Шостки, а й вибудували партнерські стосунки із  місцевими ЗМІ.

Прекрасна робота! Так тримати і нових успіхів вам у 2022 році.

Матеріал підготувала провідний бібліотекар НМВ

Валентина Горчинська

Коментувати