Офіційно, Прокуратура, Р., Суспільство

Як не порушити закон, займаючись волонтерською діяльністю, розповідає прокурор Олександр Лукашенко

Прокурор Олександр Лукашенко розповів про те, як не порушити закон, займаючись волонтерською діяльністю

В Україні за останні кілька місяців порушено та розслідуються кілька десятків кримінальних справ, пов’язаних із благодійною допомогою. Найгучніші справи потрапляють до ЗМІ, проте насправді таких справ набагато більше.

Псевдоволонтери обманюють людей та державу, завозять машини та іншу допомогу нібито для наших військових, а самі продають ці товари, наживаючись на довірливих людях та порушуючи закони. Ті сумлінні волонтери, завдяки яким до українських захисників їдуть автомобілі, дрони, тепловізори, рації та інше обладнання, часто запитують «Як убезпечити себе від звинувачення у шахрайстві та продовжувати працювати в рамках законодавства?»

Розібратися у цьому питанні допоміг прокурор Олександр Лукашенко, який сам із колегами вже кілька місяців допомагає нашим захисникам на передовій: передає необхідні речі та обладнання.

Як зазначає прокурор, волонтерська діяльність в Україні регулюється Законом України «Про волонтерську діяльність», Податковим кодексом України, ухвалою Кабміну «Про затвердження Порядку надання волонтерської допомоги за окремими напрямками волонтерської діяльності». Цей вид діяльності є добровільним, соціально спрямованим, неприбутковим, який здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги.

«Кримінальні справи стосуються нової статті Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за продаж товарів гуманітарної допомоги чи використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги чи укладання інших угод щодо розпорядження таким майном для отримання прибутку. Стаття з’явилася у Кримінальному кодексі у березні. Проте за розкрадання гуманітарної допомоги притягували до кримінальної відповідальності і раніше, проте за іншими статтями», – пояснює Олександр Лукашенко.

Для того, щоб максимально убезпечити себе волонтерам насамперед і обов’язково необхідно зареєструватися в Реєстрі волонтерів.

Також прокурор радить зберігати всі документи про придбані товари, у тому числі товарні чеки, товарні накладні, договори та обов’язково вказувати призначення платежу. Платежі мають бути безготівковими через банк, а якщо такий метод оплати виключається, то зібрати максимум документів та зафіксувати.

За словами Олександра Лукашенка, волонтери мають фіксувати прохання щодо допомоги від військових, а особливо у разі, якщо ввозиться товар подвійного призначення.

«Подбайте, щоб у вас було підтвердження про передачу товару тому підрозділу, який надав гарантійний лист або іншому, якщо раптом початковий замовник відмовився від допомоги», – пояснює Олександр Лукашенко.

Прокурор нагадує, що незаконно продавати гуманітарну допомогу чи укладати щодо нього якісь інші договори, щоб отримати прибуток.

Не можна використовувати для отримання прибутку благодійні пожертвування.

Крім того, незаконно ввозити в Україну товар за спрощеною декларацією, в якій написано, що це гуманітарна допомога, якщо товар буде виставлений на продаж.

Коментувати