Події, Суспільство, Технології

Як і навіщо встановлювати твердопаливний котел у приватному будинку: корисні поради

Сьогодні у всьому світі йде тенденція на повну автономність житла. І це не дивно. Події 2022 показали, що повністю покладатися на централізоване опалення (і загалом, комунікації) не можна. Завжди є шанс, що системи вийдуть з ладу надовго і ви ніяк не зможете на це вплинути. Якщо це трапиться у пік морозів, доведеться шукати тимчасове житло, адже без опалення жити у приміщеннях буде неможливо.

Наш варіант – твердопаливний котел у приватному будинку і про цю систему ми докладно розповімо у статті нижче.

U6eJG8ovNPbaL3HxavUDch3r1DG8R8Jcps6-RGaFv39sPYkvPmA2SX8bilbNF94ELYL7RaF-7q4fis_HA06yHuA5F_33T_PEsymhHkmqbjnzrL7C2TGk2Qj8alxI-9JWGES-GONKkjC5HbRlu7k8g9DanEBkNYseMoofMYtgyBsFaTdf3g6mOPbetEhu5NCtevcJsA

Проста схема опалення із твердопаливним котлом. Джерело: https://alterair.ua/ru/stati/otoplenie-doma-bez-gaza/

У чому переваги твердопаливного котла перед іншим опаленням?

  1. Економічний. Якщо система побудована грамотно і паливо підібрано правильно, опалювальний сезон буде коштувати на порядок дешевше, ніж у випадку з газовим або електрокотлом.
  2. Швидкий та простий монтаж. Отже, вартість установки твердопаливного котла у приватному будинку доступна практично всім.
  3. Цей котел працює на різноманітному екологічно чистому паливі: торфі, вугіллі, дровах, різноманітних деревних блоках, пелетах або навіть гною.
  4. Доступний у ціні та простий у монтажі. Це дозволить заощадити на початкових інвестиціях у систему опалення або встановити обладнання своїми руками.
  5. Дає повну автономію: можна вибрати опалювальний котел, незалежний навіть від електрики.
  6. Універсальний. Багато моделей котлів забезпечують не тільки опалення, а й гаряче водопостачання у будинку. Якщо це необхідно, котел може бути обладнаний плитою для приготування їжі.

Види твердопаливних котлів

  • Піролізні системи працюють на деревині твердих порід і мають найвищий ККД серед твердопаливних котлів – до 90%. Вони відрізняються тим, що змушують дрова довго тліти, а не швидко згоряти.
  • Пелетні котли розраховані на спалювання гранульованої або пресованої деревини — пелетів або паливних блоків. Ця система обладнана автоматичною подачею палива, тому завантаження не потрібно робити надто часто.
  • Системи тривалого горіння дозволяють завантажувати дрова раз на 2-3 дні. Це виходить можливим завдяки хитрому схемі спалювання дров та великій завантажувальній камері.
  • Традиційні твердопаливні казани максимально прості в конструкції. Отже, мають найбільш доступну вартість установки у приватному будинку та надають можливість зробити це своїми руками.

Піч дозволяє спалювати в них будь-яке доступне паливо, в т.ч. змішане, наприклад, комбінації вугілля, торфу або дров.

Де найкраще встановити твердопаливний котел у приватному будинку

Спеціалісти Alter Air у Києві рекомендують обладнати під установку котла окреме приміщення топки (бойлерну), площею не менше 7 кв.м. Кімната може бути в будинку, у прибудові чи підвалі. У ній обов’язково має бути припливно-витяжна вентиляція.

Також важливо продумати і точне розташування системи у кімнаті. Відстань від корпусу котла до стін має бути не менше ніж 50 см; від завантажувальної камери до стін не менше одного метра. Крім того, котел потрібно встановлювати на основу біля стіни, суміжної з вулицею. Даний котел вимагає облаштування димаря, і він не повинен мати безліч поворотів. Крім того, це вимога пожежної безпеки.

Зауважимо, що існує безліч кейсів, де такі котли встановлюють, наприклад, на кухні, і вони не заважають життю в будинку. Однак важливо, щоб кухня задовольняла всі вимоги до топкового приміщення, які описані вище.

Послідовність робіт із встановлення та підключення котла

Коли вибрано приміщення, можна сміливо робити монтаж твердопаливного котла своїми руками. Більшість робіт із встановлення твердопаливних котлів проходять такі етапи:

  1. Стяжка основи під котел. Система завжди встановлюється на платформу висотою 10-20см, на яку укладається сталева пластина або лист з азбесту. Такий самий додатковий захист обов’язково кладеться під дверцятами завантажувальної камери.
  2. Пробивається та облаштовується отвір у стіні, в яку вставляється димохід. Усі стики та щілини ретельно обробляються герметиком.
  3. Встановлюється трубопровід системи опалення та радіатори, виходячи з проектних документів.
  4. Якщо це необхідно за техзавданням, монтується бойлер гарячого водопостачання та розширювальний бачок;
  5. Зрештою, агрегат підключається до всієї схеми – це називають обв’язкою котла. Якщо ваша модель котла не обладнана аварійним теплообмінником, обов’язково потрібен клапан безпеки, який не дасть системі нагрітися вище за допустиму норму температури.
  6. Готове опалення запускається, налаштовується та приймається в експлуатацію. Тепер залишається не забувати про правила безпеки та щорічне обслуговування системи.

Коментувати