Освіта, Суспільство, Технології

Як підготуватися до складання IELTS: план та корисні поради

Ті, хто почав вивчати англійську, нерідко цікавляться, що таке IELTS і як його скласти. IELTS – це міжнародний іспит з англійської мови, який підтверджує рівень володіння мовою. У даному матеріалі буде розібраний кожен з етапів здачі, з поясненнями з підготовки, а також, що потрібно запам’ятати. Але перше, що потрібно усвідомити – не слід боятися отримати бал нижче задуманого. Впоратися із надмірним хвилюванням допоможе здача пробного IELTS, на який можна записатися у багатьох мовних школах. Тоді при складання справжнього іспиту вгамувати хвилювання буде набагато простіше. Адже вже відомо, з чим доведеться зіткнутися.

IELTS: Международная система оценки знания английского языка - CELT Colleges

Що являє собою тест IELTS

Кожен, хто складав IELTS, як підтвердження отримує сертифікат із результатами. Ним можна скористатися для різних цілей – вступу на навчання за кордон, для отримання престижної посади або просто для переїзду за кордон. Складання іспиту не спрямовано на підтвердження одного конкретного рівня мови. Він демонструє той рівень, яким студент володіє зараз. Незалежно від того, початковий це, середній чи високий.

Замислюватися про те, як скласти IELTS, є сенс, якщо в планах намічено перебратися до англомовної країни як мінімум надовго. Підготуватися можна самостійно або записатися на спеціальний IELTS курс.

Що необхідно врахувати перед підготовкою

Існує два варіанти, як скласти IELTS в Україні – загальний та академічний. Перший потрібен для переїзду та роботи, другий – для навчання та наукової діяльності.

Іспит складається з чотирьох етапів, обмежених за часом:

  • аудіювання – 40 хв;
  • читання – 1:00;
  • говоріння – до 15 хв;
  • лист – 1 год.

Іспит платний, проводиться в аудиторії, використання будь-яких гаджетів заборонено. Люди, які вже складали IELTS, стверджують, що для успішної підготовки потрібно щонайменше 3 місяці.

Особливості підготовки в залежності від етапу тестування

Перш ніж розбиратися, як скласти IELTS, слід розібратися з кількома важливими пунктами. По-перше, уточнити собі, який модуль потрібно складати, і який мінімальний прохідний бал для поставленої мети. Далі потрібно вирішити, який варіант підготовки буде краще – самостійний чи з наставником. Після цього залишиться тільки визначитися з датою здачі, і можна починати готуватися.

Listening

Цей етап вважається найпростішим. Необхідно прослухати запис та відповісти на запитання у чернетці. Після – перенести відповіді до екзаменаційного листа. Досвідчені люди радять прочитати запитання і лише потім слухати текст, аби одразу «чіплятися» за потрібні ділянки. Як тренування можна слухати подкасти та радіо. Але не музику та не відео із субтитрами. Важливо зосередитися на вимові диктора та розумінні того, що він говорить.

Reading

Академічний модуль є три академічних тексту довжиною не більше сторінки. Загальний модуль – ті самі три тексти, але узагальнену тематику. Прочитавши ці тексти, потрібно відповісти на 40 запитань. Як тренування варто читати більше статей англійською. Тематика залежить від модуля, що здається. Але мистецькі твори в жодному разі не підійдуть.

Speaking

Це останній етап іспиту і найкоротший у порівнянні з рештою. Деякі вважають його найпростішим, деякі, навпаки, найважчим. Етап розбито на три частини. Спочатку це знайомство з екзаменатором та отримання картки з темою. Далі хвилина на підготовку та початок промови – не довше за пару хвилин. Після чого починається розмова з екзаменатором у вигляді усних відповідей на запитання. Під час підготовки корисно і слухати аудіо, і дивитися відео.

Writing

У письмовій частині іспиту два завдання. В академічному модулі доведеться описати діаграму, після чого написати есе. Загалом модулі трохи простіше – потрібно написати листа і потім теж есе.

Цей етап іспиту багато хто вважає складним. Тому для підготовки бажано приділити найбільший період часу. Потрібно добре натренуватись писати від руки. Достатньо просто переписувати на папір будь-які англійські тексти. Можна взяти їх у тому числі з матеріалів іспиту IELTS минулих років. Варто обов’язково засікти час. На графік чи лист має піти не більше 20 хв, а в написанні есе потрібно вкластися в 40 хв.

Как подготовиться к IELTS самостоятельно и сдать на 7+

Як отримати необхідний сертифікат

Сертифікат IELTS – це офіційний документ, який підтверджує складання тестування на конкретний бал. Максимальна оцінка – 9, говорить про професійне знання мови. 0 одержують лише у випадку, якщо не з’явитися на тест.

Паперовий сертифікат одержують через два тижні після здачі. Оригінал видається безкоштовно, копії можуть бути за запитом розіслані до ВНЗ, посольств та ін. У документі вказані фото екзаменованого, особисті дані, дата та місце здачі, а також оцінки. Сертифікат діє 2 роки з моменту складання тесту IELTS.

Коментувати