Наука, Новини, Освіта, Суспільство, Технології

Як дрони змінюють сільське господарство?

Все більше галузей шукають сучасні рішення для скорочення витрат та збільшення продуктивності. На першому місці знаходиться сільське господарство, де непередбачувана погода, проблеми з зрошенням, боротьба зі шкідниками та хвороби рослин можуть мати величезний вплив на ефективність роботи великих та малих ферм. Хоча традиційні методи вирішення цих проблем все ще можливі, вони дорогі, трудомісткі, часто шкідливі для довкілля та інколи надто складні. В багатьох випадках дешевше та зручніше використовувати літаючі безпілотники.

квадрокоптер

Як дрони працюють в сільському господарстві?

Аерозйомка

Безпілотник може легко дістатися до будь-якої частини поля, будь то тісний простір або широка відкрита площа. Топові моделі безпілотників можуть літати протягом 30 хв і навіть більше, чого цілком достатньо для обстеження великої ділянки. Типовий приклад – квадрокоптер dji Phantom 4, який активно використовується західними фермерами завдяки можливості віддалятися від оператора на відстань до 7 000 м.

Дрон оглядає територію та робить високоякісні зображення, які потім можна використовувати самостійно або перетворити на докладні тривимірні карти. Це дозволяє фермерам краще планувати схеми посіву насіння, проводити аналіз ґрунту та бути в курсі того, як ростуть їхні рослини. Реагувати на проблеми можна практично в режимі реального часу.

Моніторинг

Дрони надають точну інформацію про врожайність, кількість зіпсованих рослин тощо. На основі цих даних можна навіть розраховувати врожайність на майбутні сезони. Завдяки комп’ютерному аналізу фермери можуть точніше розраховувати ресурси, не витрачаючи зайвого.

Внесення добрив та пестицидів

Для підтримки високого врожаю посіви вимагають постійного внесення добрив і обприскування. Дрони дозволяють робити це без пошкодження посівів та з меншим використанням діючих речовин. Безпілотники можуть легко замінити традиційні трактори, оскільки вже сьогодні є моделі з великими баками для добрив, гербіцидів або пестицидів.

Зрошення

За допомогою датчиків дрони можуть визначити, які частини поля отримують занадто мало або занадто багато води. З самого початку посіви можна краще розмістити, щоб максимізувати дренаж, уникнути накопичення води.

Посадка

Деякі компанії починають експериментувати з посівом за допомогою дронів. Система працює подібно внесенню добрив та пестицидів, але замість них використовується насіння.

Переваги використання дронів

Завдяки застосуванню безпілотників фермери отримують наступні переваги:

  • Точний аналіз та планування.
  • Стеження за полем в режимі реального часу.
  • Спрощений доступ до віддалених полів.
  • Економія часу.
  • Скорочення витрат на паливо, добрива, пестициди та гербіциди.
  • Зменшення хімічного навантаження на грунт.
  • Збільшення корисної площі поля.

Точне землеробство

Світовий попит на продукти харчування постійно зростає. Доступні сільськогосподарські угіддя зменшуються. Для багатьох країн рішенням є точне землеробство – використання технологій для підвищення врожайності та прибутковості сільськогосподарських культур при одночасному зменшенні кількості води та добрив.

Одним із прикладів цього є GPS на тракторах, що дозволяє фермерам висаджувати сільськогосподарські культури за більш ефективними схемами. Навігація дозволяє тракторам переміщатися між пунктами призначення точніше та ефективніше, заощаджуючи час і паливо.

Інший приклад – дрони. Вони є класичним прикладом технології, яка дозволяє фермерам зосередитися на потенціалі майбутнього, не турбуючись про обмеження сьогодення.

Коментувати