COVID-19, Здоров'я

Яку медичну допомогу пацієнти з COVID-19 можуть отримати у свого у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра

Пацієнти із легкою формою підтвердженого або ймовірного захворювання на COVID-19 лікуються в домашніх умовах. Рішення стосовно лікування в амбулаторних умовах приймає сімейний лікар, з яким пацієнт або пацієнтка уклали декларацію. Але після клінічної оцінки стану пацієнта.

– При необхідності лікар може призначити тест на коронавірус – швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 або ПЛР-тест. Або виписати електронне направлення на інші додаткові обстеження чи аналізи.

– З підозрою на COVID-19 до центру надання первинної медичної допомоги може звернутися також і пацієнт або пацієнтка без декларації. У разі необхідності вони також отримають консультацію лікаря, тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Але після консультації, скоріш за все, пацієнту запропонують укласти декларацію. Радимо не відмовлятися від цього, адже декларація потрібна для подальшого отримання повного пакету послуг.

– При лікуванні в домашніх умовах пацієнта не залишають напризволяще. Його стан контролюють медичні працівники амбулаторії. Спосіб контролю сімейний лікар обирає індивідуально. Це може бути особистий або робочий номер, месенджер, вайбер чи робочий мобільний центру первинної медичної допомоги. Але медичний працівник обов’язково має повідомити пацієнту спосіб зв’язку у разі необхідності. Нагадуємо, що комунікація з лікарем має відповідати нормам етики. Дзвонити своєму лікарю потрібно в робочі години, а не вночі і не рано вранці. При різкому погіршенню стану необхідно зателефонувати до екстреної медичної допомоги за номером 103.

НСЗУ для пацієнта

Коментувати