Події, Суспільство

Шосткинщина першою в області розпочне роботу з формування житлового фонду для ВПО

На засіданні робочої групи з питань ВПО Координаційного центру підтримки цивільного населення при обласній військовій адміністрації обговорили актуальні питання підтримки переселенців. Засідання очолила заступниця голови Сумської ОВА Олена Бойко. Про це повідомляє Сумська обласна військова адміністрація.

Вона наголосила, що серед важливих питань соціальної підтримки ВПО – забезпечення житлом. Мова йде як про місця для тимчасового проживання, так і соціальне житло, де люди, що переселяються із небезпечних територій, можуть перебувати упродовж більш тривалого періоду.

На сьогодні в області близько 114 сімей стоять у черзі на забезпечення житлом. Триває процес евакуації, люди поступово виїжджають із небезпечної зони і потребуватимуть умов для розміщення. Тож наразі на Сумщині працюють над створенням житлового фонду для ВПО – зазначила Олена Бойко.

Також посадовиця наголосила, що для формування житлового фонду розпочинається комплексний аудит житла, верифікація та оцінка стану приміщень, визначення першочерговості їх приведення у готовність до розміщення людей, дотримання вимог безбар’єрності. Робота розпочнеться саме із Шосткинщини. Результатом таких комісійних перевірок у районах стане перелік сформованих пропозицій і можливостей залучення наявного житла для розміщення внутрішньо переміщених осіб.

За словами Олени Бойко, велика роль у цих процесах відводиться робочій групі з питань ВПО. Даний орган має активно включатися у підтримку переселенців, і не лише у плані їх розміщення та вирішення житлових питань, а й сприяння їх соціальній інтеграції в нові реалії життя у громадах, працевлаштування дорослих, залучення дітей до освітнього процесу тощо.

Коментувати