COVID-19, Події

Уряд посилив вимоги у “жовтій” зоні карантину: для роботи потрібно мати одну дозу вакцинації, або негативний ПЛР-тест

Кабінет міністрів на засіданні у середу, 24 листопада, затвердив зміни до умов адаптивного карантину в Україні. Нові правила стосуватимуться «жовтої» зони – там посилять вимоги щодо вакцинації.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, пише аналітичний портал Слово і Діло.

За його словами, уряд вносить зміни до постанови №1236 і посилює вимоги щодо вакцинації від коронавірусу для регіонів «жовтої» зони.

Подробиці уточнив голова МОЗ Віктор Ляшко. Згідно з ухваленими змінами, для бізнесу анулюється можливість роботи лише з урахуванням завантаженості площі закладу або вибіркової перевірки COVID-документів.

Тепер у «жовтій» зоні кафе, ресторани, спортзали, заклади культури та громадські установи зможуть працювати лише за умови вакцинації від коронавірусу всього персоналу хоча б однією дозою вакцини чи наявності негативного ПЛР-тесту чи сертифіката про одужання. Це ж правило стосується і відвідувачів цих закладів.

Ляшко наголосив, що у закладах мають не просто запитувати про наявність COVID-сертифікату, але обов’язково зчитувати його QR-код у «Дії».

Варто зазначити, що раніше COVID-сертифікат – зелений або жовтий – вимагався лише у «червоній зоні».

Голова МОЗ також повідомив, що в Україні змінили термін дії «жовтого» сертифікату (який підтверджує вакцинацію хоча б однією дозою). Він діятиме 30 днів замість 120 днів.

Штраф власникам закладу за неналежну перевірку сертифікату становитиме від 34 до 170 тисяч гривень.

Кабмін також розширив перелік професій, для яких вакцинація від COVID-19 обов’язкова. Зокрема йдеться про співробітників установ, що надають соцпослуги, захисту прав дітей, реабілітації; працівників підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави (Укрпошта, Укрзалізниця тощо).

Нещеплених працівників почнуть відсторонювати від роботи з 9 грудня без збереження зарплати.

Коментувати