Війна РФ проти України, Події, Суспільство

Унаслідок артобстрілу загарбниками заводу “Сумихімпром” стався витік аміаку

Витік аміаку на Сумихімпром у результаті рашистського артобстрілу! Таке повідомлення на своїй сторінці у Фейсбук написав керівник військової адміністрації Дмитро Живицький.

Обстріл стався о 4:30 ранку. Зона ураження становить близько 2.5 км. Напрям вітру та населенні пункти, які опинилися під загрозою: с. Новоселиця. Працюють аварійні бригади заводу та ДСНС. Для м. Суми наразі загрози немає (напрям вітру не на місто).

Станом на 7:30 годину ранку відомо, що внаслідок російського ворожого обстрілу пошкоджено резервуар з аміаком ємністю у 50 тон.

О 7:15 його локалізували, о 7:50 витік ліквідували. Наразі проводяться регламентні роботи. Загрози для населення немає. Відомо про 1 травмовану людину, це працівник підприємства.

Пам’ятка. Дії населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації з викидом (виливом) аміаку.

Аміак — безбарвний газ із різким задушливим запахом, добре розчинний у воді, вибухонебезпечний, токсичний. Аміак легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали та нижні поверхи будинків.

Правила поведінки в умовах викиду (виливу) аміаку:

▪️ виходити із зараженого району необхідно перпендикулярно напрямку вітру;

▪️ якщо немає можливості вийти з району зараження, необхідно укритися в укриттях, підвалах, квартирах (будинках), попередньо загерметизувавши вікна, двері, вентиляцію (бажано тканиною, змоченою в лимонній кислоті або слабкому розчині оцту чи води);

▪️ в квартирі (будинку) бажано пройти до ванної кімнати та включити душ на мілке розпилення (вода поглинає аміак із повітря), вентиляцію не включати (витягує чисте повітря та затягує забруднене);

▪️ якщо чуєте запах аміаку – дихати через зволожену марлеву пов’язку (бажано змочити 5% розчином оцтової або лимонної кислоти).

Перша допомога при отруєнні аміаком:

▫️ виведіть ураженого на свіже повітря;

▫️ дайте йому теплого молока з харчовою содою;

▫️ одягти ватно-марлеву пов’язку, змочену водою, краще 5% розчину оцтової або лимонної кислоти;

▫️ при потраплянні в очі — промийте водою або протріть вазеліновою або оливковою олією;

▫️ при ураженні шкіри — обмийте чистою водою, зробіть примочки з 5% розчину оцтової або лимонної кислоти.

Коментувати