101, Події, Суспільство

Поліцейські встановлюють шахраїв, які за добу ошукали 11 жителів Сумщини, серед яких і мешканці Шосткинського району

Зловмисники телефонували потерпілим та представлялися працівниками банку, просили про допомогу в соціальних мережах від імені знайомих та просто намагалися продати неіснуючий товар. Невідомі злочинним шляхом заволоділи грошовими коштами потерпілих на загальну суму сорок шість тисяч гривень. Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Сумської області.

Вчора до поліції за допомогою звернулось шість мешканців з Сумського, Шосткинського, Конотопського та Роменського районів. Заявники розповідали, що знаходили в мережі Інтернет оголошення щодо продажу бажаних їм товарів. Так як потерпілим підходили умови придбання та ціна, вони хотіли їх придбати. Довірливі громадяни, нічого не підозрюючи перераховували повну та часткову передоплату за товар на банківські рахунки псевдо-продавців. Коли ж зловмисники переставали виходити на зв’язок та видаляли оголошення, потерпілі розуміли ще стали жертвою шахраїв.

Ще троє мешканців обласного центру звертались до поліції та розповідали, що в мережі Інтернет у соціальних мережах їм надійшли повідомлення від нібито знайомих, які просили грошову допомогу. Не вагаючись та бажаючи допомогти вони перераховували гроші зловмисникам. Потім телефонували своїм знайомим та дізнавались, що ніякі гроші вони в них не просили.

Десятою жертвою зловмисників стала 43-річна мешканка Шостки. Жінка розповіла поліцейським, що їй на мобільний телефон зателефонував невідомий, який представився працівником банку. Зловмисник повідомив потерпілій, що зараз проходить перевірка клієнтської бази банку, тому необхідно назвати деяку персональну інформацію. Довірлива жінка надала шахраю всі свої конфіденційні дані, а згодом виявила відсутність грошових коштів на своїй картці.

А 22-річна сумчанка намагаючись оформити грошову допомогу, перейшла за посиланням, яке надійшло їй у смс-повідомленні. Прочитавши умови оформлення виплати, вона ввела всі свої персональні дані та інформацію своєї банківської картки. Через деякий час жінка виявила відсутність на рахунку одинадцять тисяч гривень.

За даними фактами у поліції відкрили кримінальні провадження за ст.190 Кримінального кодексу України «Шахрайство» та встановлюють осіб, які причетні до злочину.

Поліцейські вкотре звертаються до громадян з проханням не довіряти невідомим телефонним співрозмовникам. Якщо ви купуєте або продаєте щось через мережу Інтернет, будьте уважні та ніякому разі не надсилайте повну передоплату.

Коментувати