Новини, Суспільство, Технології

Основи вибору кутової шліфмашини: характеристики, ціна, виробник

Кутова шліфувальна машина, або по-народному болгарка, є одним з основних інструментів, які повинні бути в кожному приватному домоволодінні. З його допомогою можна розрізати практично будь-який матеріал: метал, дерево, пластик, плитку, цеглу, бетон, камінь та багато іншого. Також КШМ застосовується для шліфування та полірування цих матеріалів. Загалом користь інструменту дуже складно переоцінити. І навіть якщо до цього моменту необхідності використання болгарки у вас не виникало, то в майбутньому вона все одно знадобиться. Це лише питання часу.

шліфмашина, болгарка вибір

Як вибрати болгарку для побутового використання

Ефективність та довговічність інструменту безпосередньо залежить від того, правильно він був обраний чи ні. Тому в першу чергу вам необхідно визначити завдання, для виконання яких він потрібен зараз і теоретично може знадобитися у майбутньому, та підібрати пристрій під них. Враховувати рекомендуємо наступне:

  • Об’єми та складність робіт. Чим вони складніші і чим більша їх кількість, тим більш професійним має бути інструмент. Усі кутові шліфмашини діляться на дві категорії: побутові та професійні. Вони відрізняються за потужністю, можливостями, продуктивністю, тривалістю безперервної роботи та ресурсом. Для більш точного вибору рекомендуємо докладно вивчити всі характеристики.
  • Тип завдань, які потрібно виконувати. Професійні болгарки, як правило, можуть працювати з великими відрізними дисками з діаметром 230 мм. Таким інструментом зручно різати різні металеві, бетонні, кам’яні та інші вироби з великою товщиною та діаметром. Але для роботи з тонкими матеріалами така модель, по-перше, не потрібна, по-друге, працювати нею буде незручно через великі габарити та вагу. З цієї причини вона гірше підходить для шліфування поверхонь. Тобто, в багатьох випадках компактні і легкі побутові шліфувальні машини більше підходять для роботи, ніж їх потужні і високопродуктивні професійні аналоги.
  • Місце роботи. Тут важливий один момент – доступ до джерела живлення. Болгарки, як і будь-який інший електроінструмент, бувають мережними та акумуляторними. Другі дорожчі і менш потужні, ніж перші, але якщо потрібно працювати в місці, де немає електрики, потрібно вибирати саме їх.
  • Вимоги щодо безпеки. Багато моделей оснащуються різними функціями, що забезпечують більшу зручність та безпеку під час роботи. Це система плавного пуску, антивібраційна функція, захисна муфта, регулювання обертів. Але треба розуміти, що додаткові можливості впливають на ціну.

І на завершення хотілося б акцентувати вашу увагу на вартості електроінструменту та виробнику. Якщо ви купуєте болгарку для рідкісного виконання нескладної роботи, можете вибирати серед пропозицій із бюджетного цінового сегменту. Але за наявності фінансових можливостей краще все одно дивитися на більш дорогі моделі.

Якщо ж ви купуєте КШМ для більш-менш регулярної роботи, то рекомендуємо шукати тільки в середній ціновій категорії або вище, і краще серед відомих виробників із хорошою репутацією. Це, наприклад, Makita, DeWalt, Einhell, Bosch, Metabo та ін.

Коментувати