Влада, Новини, Суспільство

Нові правила мобілізації. Що передбачає ухвалений Радою закон?

Коротко про основні положення:

Після публікації закону всі військовозобовʼязані мають протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у ТЦК, ЦНАП або через е-кабінет.

Чоловіки від 18 до 60 років зобов’язані постійно носити із собою військово-обліковий документ і предʼявити його на вимогу представника ТЦК або поліцейського.

Електронні повістки громадянам не надсилатимуть — їх й надалі вручатимуть лише у паперовому вигляді.

Отримати консульські послуги в закордонних дипустановах України військовозобов’язані віком від 18 до 60 років зможуть, тільки якщо вони оновили свої військово-облікові дані.

Чоловіки від 25 до 55 років, які отримали інвалідність ІІ та ІІІ груп після 24 лютого 2022 року (за винятком військових), мають ще раз пройти медико-соціальну експертизу (МСЕК), щоб підтвердити її висновки.

▪️Замість строкової запроваджується базова військова служба. Її проходять громадяни від 18 до 25 років. Вони можуть самостійно обрати період проходження служби до того, як їм виповниться 24 роки.

▪️Із 1 вересня 2025 року в закладах фахової передвищої та вищої освіти, військових вишах та військових навчальних підрозділах вишів впроваджується базова загальновійськова підготовка. Чоловіки зобовʼязані її проходити, а жінки – за добровільною згодою.

▪️Призовники зобов’язані щороку до 1 жовтня подавати у ТЦК документи, що підтверджують їх право на відтермінування служби.

Коментувати