Події, Суспільство

На Сумщині триває робота з формування для медичних фахових коледжів обсягів регіонального замовлення на 2023-2024 навчальний рік

На робочій нараді заступник голови Сумської ОВА Олена БОЙКО обговорювала із керівниками Сумського фахового медичного коледжу, Лебединського фахового медичного коледжу імені професора М. І. Ситенка, Конотопського фахового медичного коледжу та Шосткинського фахового медичного коледжу про те, що на території області є дефіцит певних фахівців у медичних закладах. І формуючи регіональне замовлення, необхідно саме на це звертати увагу. Про це повідомляє Сумська ОВА.

Як повідомила Олена Бойко, станом на сьогодні у закладах охорони здоров’я області працює 8442 середніх медичних працівників (сестри медичні, фельдшери, акушерки, фармацевти тощо). Із них 466 особи пенсійного віку (60-78 років). Близько 600 чоловік мають право на пільгову пенсію ( 55-60 років) щорічна плинність кадрів у межах 3-5%, що складає понад 400 осіб.

Крім того, наразі в області формується мережа спроможних закладів охорони здоров’я. І важливо, щоб наші освітні заклади готували фахівців в контексті цієї реформи. Адже необхідно, щоб випускники наших коледжів, підготовлені за бюджетні кошти, залишалися працювати в області й використовували свої знання, надаючи медичні послуги нашим жителям, – зазначила заступник голови Сумської ОВА.

За її словами, наразі слід враховувати додаткову потребу у кадрах молодших фахових спеціалістів закладів охорони здоров’я області, що розширюють свою діяльність у напрямку фізичної та реабілітаційної медицини, паліативно-хоспісної допомоги, оцінка психічного статусу пацієнта/пацієнтки, спрямованої на виявлення психічних і неврологічних розладів на первинному рівні медичної допомоги.

Також Олена Бойко звернула увагу керівників коледжів на те, що вже сьогодні область потребує кваліфікованих майстрів для обслуговування сучасного медичного обладнання. І через кілька років ця потреба буде зростати. Адже у зв’язку з медичною реформою та співпраці й з іноземними та українськими партнерами заклади охорони здоров’я поповнюються новим високотехнологічним устаткуванням.

Після остаточного формування обсягів регіонального замовлення на 2023-2024 навчальний рік вони будуть затверджені розпорядженням голови Сумської ОВА.

Коментувати