Події, Суспільство

На Сумщині — період масового розмноження мошок. Чим небезпечні їхні укуси та як уберегтися

У Сумському обласному центрі контролю та профілактики хвороб повідомляють, що на території Сум та області розпочався період масового розмноження мошок, який триватиме майже до кінця червня. Комах у цей час буде особливо багато. Про це повідомляє ТРИБУНА Суми.

Цьогоріч мошок більше, ніж зазвичай. У природі піковий цикл цих комах повторюється раз на два роки, і 2023 рік саме такий.

«Це сезонне явище для нашого регіону. Трохи згодом до мошки приєднаються комарі, мокреці, ґедзі, деякі види кровосисних мух. Усі разом вони утворюють так званий гнус, що протягом сезону докучає не тільки людині, а й тваринам», — йдеться у повідомленні.

Чим небезпечні мошки для людини

Окрім дискомфорту, укуси мошок викликають сильні алергічні реакції. При укусі комаха вприскує в кров людини особливі протеїни для знеболювання. Вони є дуже алергенними, тому набряк від укусу мошки може триматися кілька днів, а сліди на шкірі іноді залишаються протягом 2-3 тижнів.

Велика кількість укусів може спричинити високу температуру, до 39 градусів, та прояви загальної інтоксикації організму. У людей схильних до алергії укус мошки може спровокувати підвищення артеріального тиску, запаморочення, задишку, у деяких випадках — навіть анафілактичний шок.

Окрім того, гнус є механічним переносником збудників таких небезпечних хвороб як туляремія, онхоцеркоз, дирофіляриоз та інших.

Профілактика та допомога при укусах

Найінтенсивніше гнус нападає у теплу безвітряну погоду і в надвечірні години, тому в цей час не слід працювати на городі, перебувати поблизу стоячої води – заболоченої місцевості, ставків, копанок тощо, а на вікнах помешкання слід встановити москітні сітки.

Щоб захиститися від укусів, використовуйте репеленти. Ними бажано намащувати все тіло, адже мошки здатні легко забиватися під одяг через рукава, горловину, штанини тощо.

Якщо вберегтися від укусів не вдалося, перше, що необхідно зробити — промити місця укусів мильним розчином або проточною водою, обробити  антисептиком і вже після цього нанести засоби після укусів комах. Це можуть бути аптечні антигістамінні мазі, гелі, креми, які зменшують свербіж, почервоніння та набряк.

Також полегшує прояви алергічних реакцій на шкірі розчин соди (одна столова ложка на 200-300 мл води), яким можна промити або навіть зробити компрес на місце укусу.

Можна використовувати ефірні олії лаванди, гвоздики, ромашки, евкаліпта: капнути дві-три краплі на ватний диск і накласти компрес.

Алергікам також необхідно прийняти антигістамінний препарат внутрішньо.

Якщо перелічені засоби не допомагають, набряк збільшується, а в місці укусу з’являються пухирі, наповнені рідиною, це означає, що мошка була переносником інфекції. У такому разі треба якнайшвидше звернутися до лікаря, який призначить подальше лікування.

Якщо укуси викликають алергічні ускладнення, також слід звернутися за медичною допомогою. А у разі стрімкого розвитку важкої алергічної реакції, особливо з утрудненням дихання, – негайно викликати швидку!

Коментувати