Освіта, Події, Суспільство

На Сумщині визначились із форматами навчання

Обласна комісія разом з освітянами, головами громад, представниками ДСНС, поліції ухвалила наступні рекомендації на новий навчальний рік, повідомляє Сумська ОВА.

За словами керівника обласної військової адміністрації Дмитра ЖИВИЦЬКОГО, заклади освіти, які розташовані у 25-кілометровій зоні від кордону, в громадах, які знаходяться в зоні бойових дій,і ті, в яких відсутні укриття розпочинають новий навчальний рік і проводять уроки виключно у форматі онлайн.

Для всіх інших обрано чотири моделі навчання: очна, дистанційна, змішана, індивідуальна (домашня) або екстернатна.

Комісійно визначились, що всі ці форми наразі прийнятні в 26 громадах Сумщини, які розташовані на відносно безпечних територіях.

На Сумщині чотири заклади освіти в області будуть навчати в офлайн-режимі.

Що ж робити, коли частина батьків за онлайн, а інші – за офлайн? Вихід є. Наскрізне навчання. Наприклад: діти з однієї паралелі, які пішли офлайн до школи, збираються в один клас. Ті, які навчатимуться дистанційно, можуть займатися разом з ними в онлайн режимі. Якщо в школі такої технічної можливості немає – уроки проходять окремо. Індивідуальне навчання, перш за все, рекомендоване дітям, які за станом здоров’я не можуть бути присутніми в закладі освіти, – пояснив керівник ОВА.

Але у зв’язку з воєнним станом цією можливістю можуть скористатись будь-які сім’ї і обрати найбільш прийнятну для себе форму навчання. Розробляється особистий навчальний план, визначаються вчителі, які займаються з дитиною. Екстернат більше підходить для учнів випускних класів і зорієнтований на самостійну роботу школярів.

Перше вересня – хвилююча подія для школярів, батьків і вчителів. Зазвичай, ми, батьки, напередодні думали лише про те, аби придбати все необхідне для школи і як узгодити робочий графік, щоби потрапити на святкову лінійку чи відвести дітей до школи цього дня. У лютому все змінилось. В будь-якому разі, очно чи дистанційно навчальний процес розпочинається. Як саме навчатимуться діти – вирішувати батькам. Задача влади і навчальних закладів – д забезпечити можливість, створити умови для будь-якої з форм навчання. Маю прохання до учасників освітнього процесу: не обговорювати у соцмережах форми навчання у вашому закладі, називаючи його. Усі питання щодо здобуття освіти вашою дитиною вирішуються виключно особисто», – прокоментував Дмитро Живицький.

Коментувати