Здоров'я

Лікарняний у зв’язку з вагітністю і пологами. Ось що потрібно знати

Листок непрацездатності майбутній мамі видає лікар у тому медичному закладі, де пацієнтка спостерігає вагітність. Лікарняний видається з 30 тижня вагітності відразу на 126 календарних днів. З яких 70 днів – до передбачуваного дня пологів, 56 – після, повідомляє НСЗУ для пацієнта на своїй сторінці у Фейсбук.

Якщо пологи виявились передчасними або багатоплідними, якщо виникли ускладнення під час пологів чи в післяпологовому періоді, жінці видається листокнепрацездатності додатково – на 14 днів. Додатковий лікарняний також видається лікарем за місцем спостереження жінкою вагітності.

У разі, якщо вагітна взагалі не спостерігалась з приводу вагітності, лікарняний видається з дня пологів. Документ видає лікар закладу, в якому відбулись пологи. Тривалість лікарняного або 56 днів, або ще плюс 14 додаткових днів у разі ускладнень або багатоплідної вагітності.

Якщо відбулись передчасні пологи до 30 тижнів вагітності, то лікарняний у зв’язку з вагітністю і пологами видається медичним закладом, де відбулись пологи. Тривалість такого листка непрацездатності 140 календарних днів у разі народження живої дитини. В іншому випадку – 70 календарних днів.

Коментувати