102, Події, Суспільство

Лише за добу телефонні шахраї одурили двох мешканців Шостки на понад 111 тисяч гривень

Лише за добу до поліції Шостки звернулися двоє місцевих жителів, які стали жертвами телефонного шахрайства. В одному з випадків жінка намагалася підзаробити в Інтернеті, а натомість втратила власні кошти. В іншому – чоловік дослухався до порад псевдобанкіра й перерахував зловмиснику майже 100 000 гривень, повідомляє Відділ комунікації поліції Сумської області.

До поліції з заявою про шахрайство звернулася 54-річна жителька Шостки. Жінка розповіла, що шукала в Інтернеті легкий заробіток, намагаючись погасити свої кредити. В один із днів вона знайшла у мережі Інтернет пропозицію, яка її зацікавила, де пропонувалося отримати від 100 до 200 доларів США. Вона перейшла за посиланням та зареєструвалася на цьому сайті, вказавши свій номер мобільного телефону. Того ж дня їй зателефонували та запропонували вкласти 10 000 гривень під великі проценти. Таких коштів шосткинка не мала. З тієї пори їй майже кожного дня телефонували та цікавилися, чи не з’явилися у неї гроші.В один з днів заявниці запропонували вкласти меншу суму для вигідного заробітку. Повіривши телефонному співрозмовнику, жінка перерахувала на вказаний номер банківської картки півтори тисячі гривень, а за якийсь час їй повідомили, що вона виграла 10 000 доларів США. Проте, аби отримати ці кошти, їй потрібно перерахувати 5 000 гривень. Пані домовилась про неповну суму й відправила 4 800 гривень, які, за словами телефонного співрозмовника, вони не отримали. Тож їй запропонували провести цю фінансову операцію повторно. Загалом, після таких «вигідних» пропозицій, жінка втратила 11 300 гривень і лише потім зрозуміла, що стала жертвою аферистів.

Ще однією жертвою телефонного шахрайства став 40-річний житель Шостки. Чоловіку зателефонував на мобільний телефон невідомий, який у розмові назвався представником банку. Та розповів про підозрілу операцію по фінансовій картці клієнта. В цій же телефонній розмові «банкір» запропонував шосткинцю провести фінансову операцію, яка в майбутньому дозволить убезпечити його кошти від несанкціонованого доступу сторонніх осіб. Чоловік погодився на пропозицію. За рекомендаціями телефонного співрозмовника, заявник встановив на своєму телефонні спеціальну програму, як виявилося пізніше – програму віддаленого доступу, та став перераховувати, за підказками «фінансиста», гроші зі своїх карток на номери рахунків вказаних псевдобанкіром, нібито, страхові. Загальна сума переказів склала 99 700 гривень, з яких 60 000 – кредитні.

У поліції за обома фактами відкрили кримінальні провадження за ознаками ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України, в рамках яких встановлюють особи зловмисників.

Поліцейські знову звертаються до громадян з проханням недовіряти інформації, отриманої телефоном від невідомих людей, ким би вони не називались. Якщо вас просять встановити невідомі програми на ваші гаджети, надати коди з банківського смс – повідомлення для дистанційного проведення фінансових операцій тощо, – не погоджуйтесь.

Всі питання стосовно ваших грошей вирішуйте виключно у фінансовій установі.Крім того, не піддавайтесь на вмовляння невідомих телефонних співрозмовників, які пропонують вигідно вкласти гроші, перерахувати певну суму за отримання, нібито, виграшу та інше. Будьте обачні з незнайомцями!

Коментувати