COVID-19, Події

За жовтень в інфекційному відділенні Шосткинської ЦРЛ померло 43 людини, 41 – від ковідної інфекції

Жовтень 2021 року медики називають найтяжчим місяцем роботи з пацієнтами, хворими на коронавірусну інфекцію.

За словами завідувачки інфекційним відділенням Тетяни Тупикової, вважалося, що найбільша кількість смертей від COVID-19 була у березні 2021 року. Тоді було зафіксовано 31 летальний випадок, у 28 пацієнтів був підтверджений коронавірус. У жовтні у відділенні  загинуло 43 людини, 41 особа – від ковідної інфекції, констатує лікар.

– Наразі смертність вище на 30%, ніж у березні, у самий тяжкий місяць під час епідемії. Віковий діапазон померлих у жовтні – від 39 років до 89. Таких молодих ми ще не ховали.

Головний інфекціоніст міста зауважує, що у жовтні побили всі рекорди не тільки за смертністю, а й за кількістю хворих, які потребують ШВЛ. Вона говорить, що таких пацієнтів було десять, з числа яких вижили тільки двоє. Лікар поділилася, що саме жовтень приніс маленьких пацієнтів, хворих на COVID-19.

– Через стаціонар пройшло шестеро дітлахів, віком від 5-ти до 17 років. Тішить те, що діти були середньої тяжкості, вони всі виписані після повного одужання. Але за півтора року пандемії ми жодного разу не бачили дітей, вони не були госпіталізовані.

За жовтень з інфекційного відділення виписано 192 чоловіка, у вересні таких було 98. Медики у два рази мають більше навантаження у цьому місяці, ніж у попередньому, говорить Тетяна Тупикова. Неймовірно високий потік надходжень хворих до відділення.

– Госпіталізація щоденно, як і виписка, від п’яти до сімнадцяти чоловік. Навантаження на персонал величезне. Тяжко неймовірно. На жаль, ми бачимо, що коронавірусна інфекція проходить тяжче. Ми пов’язуємо це з Дельта – вірусом. Епідемія розповсюджується скоріше, вражає дітей, молодь. Дуже страждають люди похилого віку.

 Лікар наголошує, що ті хворі, які госпіталізовані – масово не вакциновані. Тяжкі пацієнти, які знаходяться в інфекційному відділенні, у більшості не щепилися.

– Причини – не зрозумілі. Люди просто не володіють певною інформацією. Люди не знають, що вони зобов’язані вакцинуавтися. Я повторюю: чим товще медична картка, чим довше історії діагнозів у пацієнта, тим скоріше він повинен йти й вакцинуватися. У нього занадто мало шансів пережити тяжкий перебіг хвороби.

Завідувачка інфекційним відділенням розповідає, що вони ведуть статистику вакцинованих пацієнтів з вересня по сьогоднішній день. Вона зазначає, що через їх відділення пройшло 350 пацієнтів, з яких тільки восьмеро мали щеплення. Та й у них були порушені графіки вакцинації і повну дозу щеплень отримали лише четверо хворих.

– Вакциновані легше переносять хворобу, або зовсім не потрапляють в інфекційне відділення.

Коментувати