Події, Суспільство

Жителі Сумщини подали 276 заяв на компенсацію для відновлення пошкодженого житла у рамках програми «єВідновлення»

За словами першого заступника голови Сумської обласної військової адміністрації Тараса САВЧЕНКА, з 10 травня повноцінно стартувала програма єВідновлення, за якою громадяни можуть скористатися можливістю отримати фінансові ресурси для відновлення свого житла, повідомили в ОВА.

Зазначається, що під час брифінгу в медіацентрі Тарас Савченко детально розповів про основні положення програми, механізм подачі заяв на отримання допомоги та категорії громадян, які можуть претендувати на компенсацію.

Так, перший етап проекту розрахований на фізичних осіб, чиє житло зазнало незначних пошкоджень внаслідок збройної агресії росії, і яке ще не було відремонтоване власними силами.

Йдеться, перш за все, про заміну вікон чи дверей, ремонт покрівлі як у приватному житлі, так і в багатоквартирних будинках на територіях, де не ведуться бойові дії.

Головне умова – програма розрахована на пошкоджене, а не зруйноване майно. Механізми та інструменти для компенсації на відновлення зруйнованих об’єктів або тих, які люди вже відремонтували власними силами, наразі знаходяться в розробці для подальшої їх реалізації .

– Щоб претендувати на отримання коштів, необхідно відправити заявку через урядову програму «Дія». Процес подання заявки максимально простий і зрозумілий, але громадянам слід уважно і коректно заповнювати всі форми, щоб потім уникнути труднощів, – зауважив посадовець.

Тож, спочатку треба подати інформаційне повідомлення про зруйноване майно через Дію; створити банківську картку єВідновлення в одному з банків-партнерів; подати заяву на компенсацію через «Дію». Далі відповідна комісія місцевої ради здійснює обстеження майна та визначає суму допомоги згідно з чек-листом, який затверджений Урядом та спирається на дані Світового банку. Власники пошкодженого майна мають надати комісії підтверджуючі документи.

Разом з тим Тарас Савченко додав, що у разі, якщо немає фізичної можливості скористатися «Дією», існують альтернативні шляхи подачі заявок: через ЦНАПи або через послуги нотаріусів.

Максимальна сума компенсації – до 200 тисяч гривень. Допомога приходить в безготівковій формі на картку. Її потрібно використана протягом 1 року з дня отримання. Спрямувати кошти можна буде виключно на закупівлю будматеріалів та послуг з виконання ремонтних робіт.

Гроші на відшкодування виділятимуть із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії за рахунок арештованих російських активів та цільової міжнародної допомоги.

Коментувати