Енергетика, Події, Суспільство

Дмитро Живицький прояснив ситуацію з відключенням світла на Сумщині станом на 10 грудня

Питання «справедливості» вимкнень електроенергії зараз у нашій області гарячіше, ніж зіткнення на лінії фронту. До того ж, росіяни активно просувають свої наративи по цій темі, а деякі з наших громадян на це, нажаль, реагують. Про це повідомляє голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Він пояснив детально усю ситуацію станом на 10 грудня.

Причина відсутності і перебоїв з електроенергією – росіяни. Виключно вони і їх обстріли. Наразі в області пошкоджені чи повністю зруйновані майже усі критично важливі об’єкти генерації та транспортування електроенергії, – пояснив голова Сумської ОВА.

Електроенергію вмикає і вимикає у нашій області АТ «Сумиобленерго» за вказівкою «Укренерго», які доводять ліміти на споживання електроенергії, наприклад.

– Отже, відключеннями, як і графіками, займаються енергетики. Не влада! А ні місцева, а ні державна. Більше того, ніхто, крім енергетиків не може втручатися в роботу мереж, такі правила. Та, тим не менш, СБУ уже проводить перевірку щодо можливих зловживань під час відключень. Ми, як обласна військова адміністрація, надаємо пропозиції до переліку об’єктів критичної інфраструктури. Це об’єкти теплопостачання, лікарні, підприємства, які виконують оборонні замовлення. Чи варто бігти до енергетиків з протестами та звинувачувати їх у всьому? Теж ні. Бо ворог тільки цього і чекає: розхитати нас зсередини, бо коли ми роз’єднані – ми слабкіші. Влаштовувати сварки між собою – точно не на часі, – впевнений голова Сумської ОВА

Але що робити з нерівномірними відключеннями? Наразі алгоритм дій наступний:

▪️Якщо у вас вдома відсутня електроенергія шість та більше годин поспіль (цифра актуальна на 10 грудня), у такому випадку ви звертайтеся до «Сумиобленерго» та місцевого органу влади (селищна чи міська рада, громада, тощо) і залишайте звернення з адресою. Там, де є ОСББ чи – чекаємо на заяви від управителів будинків, таким чином ми розвантажимо відділи звернень і прискоримо роботу фахівців.
▪️спільно з енергетиками, місцева влада працюватиме над тим, щоб забезпечити справедливе надання послуги з електропостачання. Наразі це більше технічне питання, тому фахівцям необхідно буде працювати точково, по кожному конкретному випадку: десь перемикати будинки в ручному режимі, а десь вносити зміни у графіки чи оновлювати обладнання, тощо.

– Я бачу усі ваші коментарі і повідомлення з невдоволеннями ситуацією, що склалася. Не встигаю відповідати скрізь. Усю конкретику, де пишете адреси і ситуації – передаємо енергетикам. І ще – зазвичай, я коментарі не видаляю, але у цій темі – купа відвертої брехні російських ботів, тому будьте обережні зі споживанням інформації, – зазначив Дмитро Живицький.

Також він повідомив, що відключення електроенергії з нами надовго:

Вони дають можливість хоч якось стабілізувати енергосистему після російських нападів. Зробити їх справедливими – питання часу, сподіваюсь – найближчого. Зима буде складною, але ми маємо вистояти! Електроенергії у нас не «немає 4 години» а вона у нас по 2 години є.

Для більш зручної комунікації працюватимуть канали оперативного оповіщення про зміни у відключеннях по Сумській області:
🔸Telegram: https://t.me/svitlosumschina
🔸Viber: Приєднуйся до 💡Світло Сумщина у Viber https://invite.viber.com/?g2=AQBTxzWfo1crelA9%2F%2BqFZbLs74e9Cnwl2Dv%2FFVdm%2B9rj2m5QWzRYqlKJ11LoK%2B2a

Коментувати