102, Події

Для мешканки Шостки голошення в Інтернеті про працевлаштування за кордоном стало шахрайською пасткою

Як інформує Відділ комунікації поліції Сумської області, майже місяць вводив у оману зловмисник жительку Шостки, «витягуючи» з неї гроші на оформлення відповідних документів для працевлаштування в Голландії. Коли ж дівчина остаточно втратила з «агентом» зв’язок, так і не отримавши бажаної роботи, звернулася за допомогою до поліції.

Правоохоронцям 24-річна жителька Шостки розповіла, що оголошення з пропозицією працевлаштування в Голландії знайшла в Інтернеті. Вона зв’язалася за вказаним контактним номером телефону і домовилась з «агентом» про співпрацю.

За словами телефонного співрозмовника, йому від неї потрібні гроші на оформлення відповідних документів, на що дівчина погодилася. Протягом місяця вона перераховувала різні суми цьому чоловіку, нібито, за оренду майбутнього житла за кордоном, за переліт, за страховку. Загальна сума надісланого склала 28 538 гривень. Останнього разу, коли «агент» виходив на зв’язок з заявницею, він завірив її, що летить за кордон влаштовувати її на роботу. В обумовлений строк чоловік на зв’язок не вийшов, а перевіривши інформацію, громадянка зрозуміла, що стала жертвою шахрая.

За даним фактом у поліції відкрили кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України, в рамках якого встановлюється особа зловмисника. Правоохоронці закликають громадян перевіряти інформацію щодо агентів та фірм – посередників, які обіцяють працевлаштування за кордоном:

– Фірма має бути зареєстрована та мати офіс і сайт, де міститься інформація про неї;

– фірма повинна мати ліцензію Мінсоцполітики України (перевірити її можна на сайті Мінсоцполітики);

– ліцензія надається на працевлаштування ВИКЛЮЧНО в одній країні;

– між фірмою та клієнтом має обов’язково бути укладений договір про надання послуг та сплата за послуги через банк/чек/квитанція/рахунок;

– трудовий договір має бути укладений зрозумілою для вас мовою (українською або російською);

– фірма повинна мати вичерпну інформацію про роботодавця (зателефонувати та дізнатися, чи дійсно є необхідні вакансії);

– фірма повинна надавати Консульству/Посольству тільки правдиву інформацію про роботу та заробітну плату, на яку погоджувалися клієнти.

Коментувати