Економіка, Події

Громади Сумщини, які не освоять вчасно кошти ДФРР цього року, не отримають фінансування в наступному

Як директор Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олександр КУЧКОВ, наразі використано лише 57% коштів ДФРР із тих, які наразі знаходяться на рахунках розпорядників коштів.

– Активно долучилися до реалізації проектів регіонального розвитку Сумська та Шосткинська громади. І наразі швидкими темпами ведуться будівельні роботи на об’єктах «Полігон для складування твердих побутових відходів на території Верхньосироватської сільської ради Сумського району – будівництво», капітальний ремонт будівлі Дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди» Сумської міської ради, капітальний ремонт Шосткинського дитсадка № 11 «Казка», та будівлі Воронізької амбулаторії. Водночас у зв’язку з завершенням бюджетного року через 12 тижнів та погіршення погодних умов викликає занепокоєння можливість завершення у 2021 році реалізації ряду проектів. Також турбує той факт, що на деяких об’єктах, які забезпечені фінансуванням, будівельні роботи до цього часу не розпочато,– розповів Олександр КУЧКОВ.

За його словами, головний чинник, який стримує використання коштів ДФРР, – ситуація з перерахуванням проектно-кошторисної документації. Процедура займає тривалий проміжок часу. А по деяких об’єктах коригування проводили декілька разів. Також гальмує темпи реалізації проектів те, що замовниками будівництва готуються неякісні тендерні документації та, як наслідок виникає необхідність проведення тендерних процедур декілька разів, що в середньому в часовому просторі займає більше місяця.

Олександр Кучков також наголосив, що такі ситуації з фінансуванням коштів ДФРР ставлять під загрозу надання фінансування з державного бюджету Сумщині на наступний рік. Адже згідно з наказом Мінрегіону № 150 від 15 червня 2021 року, до участі в конкурсному відборі проектів ДФРР 2022-2024 роках не допускатимуться проекти, заявники яких у 2021 році не забезпечили дотримання календарних планів реалізації проектів будівництва та співфінансування проектів з місцевих бюджетів в обсягах, зазначених у гарантійних листах при поданні проектів для участі у конкурсному відборі.

– Громади, які не встигають використати кошти ДФРР, на майбутнє просто нехай не розраховують, що їх проекти будуть підтримані. Неприємно те, що ця ситуація впливає й на всю область. Адже саме рівень використання коштів ДФРР у 2021 році – один з головних чинників розподілу коштів ДФРР на 2022 рік серед областей України. Тож коли ми просимо збільшити нам фінансування за рахунок державного фонду регіонального розвитку, нам потім відповідають, що не будуть цього робити, адже ми не використали наданих нам коштів у минулому році, – наголосив Дмитро Живицький.

Голова облдержадміністрації наголосив на пришвидшенні темпів освоєння коштів ДФРР на місцях.

Крім того, Дмитро Живицький доручив Департаменту економічного розвитку підготувати пропозиції на Мінрегіон щодо перерозподілу коштів з тих об’єктів ДФРР, де роботи взагалі не розпочинаються, на об’єкти з хорошим рівнем освоєння фінансування та впровадження проектів ДФРР.

За матеріалами Сумської ОДА

Коментувати