Події, Суспільство, Церква

Як треба провести поминальний день, чого не треба робити і чому його називають Радониця

Завтра, 14 травня у християн Радониця, або поминальний день. Ще цей день у народі називають “гробки” або “проводи”. Він завжди припадає на 9-й день після Великодня. На Радоницю прийнято згадувати покійних родичів, іти до храму, на цвинтар і поминати їх там.

У народній традиції Радониця вважається Великоднем для покійників, тому треба у цей день піти до храму і помолитися за спочилих. Якщо немає можливості піти до церкви, можна запалити свічку й помолитися самим вдома. Цей день у християн з давних часів був особливо важливим, про що свідчать записи Івна Богослова, які датуються ІУ століттям.

Слово назви “радониця” перекладається як радісна молитва за померлих. Чому радісна? Це говорить про радісну подію – воскресіння Христа і прийдешнє воскресіння усіх померлих. Християни у цей день не повинні заглиблюватися у сум через втрату рідних, а навпаки – радіти їхньому відродженню у кращому світі.

Існують заборони у цей день. Не можна на цвинтарі голосно кричати, палити, веселитися. Не варто також надто бурхливо висловлювати скорботу. На Радоницю слід згадати покійних хорошими словами. А ще, цього дня обов’язково треба подати милостиню.

Працювати можна, якщо є гостра необхідність, але краще справи перенести на інший час. Не можна саджати і сіяти на землі, це вважається поганою прикметою. Нащі пращури вірили, якщо на Радоницю йде дощ – рік буде врожайним.

Коментувати