102, Події, Суспільство

Ювенальні поліцейські Сумщини дають поради, як не стати жертвою домашнього насильства

Домашнє насильство – це загальна проблема, а також одна з найбільш розповсюджених у світі форм порушення прав людини. Ще більш серйозні виклики для сучасного цивілізованого суспільства несе домашнє насильство над дитиною. Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Сумської області.

пол

Зазначається, що насильство над дітьми – проблема, яка завжди існувала і, скоріш за все, ще дуже довго буде існувати у сучасному суспільстві. Особливо небезпечними формами проявів насильства є торгівля дітьми, залучення до жебрацтва, проституція, сексуальна і економічна експлуатація, позбавлення житла, коштів для існування, зневага потребами й інтересами.

Слід зазначити, що поширення насильства нажаль є характерним для сучасного суспільства. Цьому сприяють війни, розповсюдження зброї, наркотиків, зростання кількості таких злочинів, як убивства, зґвалтування, збройні напади тощо. Ці негативні чинники відображаються й на родинних відносинах. І самі близькі стають для дитини швидше джерелом погрози, ніж надійності й безпеки. Діти є самою незахищеною і уразливою частиною суспільства, повністю залежною від дорослих. Саме по їх провині діти стають жертвами домашнього насильства, опиняються в зонах стихійних і природних катастроф, військових дій тощо.

Жорстоке поводження може викликати стрес, впливає на розумовий розвиток дитини, особливо в перші роки життя, але також і в підлітковому віці. Воно може провокувати когнітивні порушення і сприяти виникненню проблем в області поведінки, а також фізичного та психічного здоров’я. При цьому нерідко розвиваються ознаки психічних розладів, таких як депресія, підвищена тривожність, розлади з боку системи травлення, поведінкові проблеми, спроби самогубства, заподіяння шкоди самому собі і протизаконне вживання лікарських і наркотичних речовин.

Поліція дає поради як не стати жертвою насильства:

–    Уникай ситуацій, які можуть привести до насильства;

–    Говори спокійно, впевнено.

–    Дай агресору можливість зупинитися.

–    Не прагни помсти ворогам.

–    Попроси допомоги. Це не ознака боягузтва!

–    Ти маєш право відмовитися робите те, до чого тебе примушують.

–    Ти маєш право на допомогу.

–    Обмежте спілкування з кривдником.

–    Звернися до психолога, органів опіки, класного керівника, поліції.

Коментувати