Війна РФ проти України, Події, Суспільство

Шосткинці все більше говорять про ймовірність наступу рф на Сумщину. На автозаправках з’явилися черги, чи виправдана паніка місцевих, та хто її провокує

Кілька місяців тому серед жителів Сумщини, зокрема й Шостки, активізувалися розмови про ймовірний наступ з боку РФ.  У даній ситуації олії у вогонь підливає й те, що останнім часом регіон дедалі частіше потрапляє під ракетні та артилерійські обстріли з боку рф. Крім того, через наближеність до кордону, окупаційні війська стали застосовувати керовані авіаційні бомби.

Коментуючи ситуацію в області, голова Сумської ОВА  Володимир Артюх підтвердив збільшення інтенсивності ворожих атак, зазначивши, що з прикордонних населених пунктів виїхало 6 тисяч людей, з них більше тисячі — діти.

Настрої жителів Шостки теж неоднозначні. Водночас шосткинці, дійсно, активно обговорюють ймовірність нового наступу рф, а дехто навіть готується до найгірших сценаріїв розвитку подій.

Відвідавши місцеві супермаркети й магазини, побачила, що місто живе, як жило: ніхто нічого не змітає, продукти є, люди купують у звичайному режимі. Втім, на заправках, дійсно, спостерігався деякий ажіотаж — автівки стояли у чергах по пальне.

Чи є правдою те, що з обласного центру виїзджають працівники поліції та родини силовиків

Щодо інформації про виїзд з обласного центру поліції, чутки є, але жодного офіційного підтвердження немає. В правоохоронних органах дану інформацію теж спростовують. Як повідомив речник ГУ НП в Сумській області Володимир Крупецьких, станом на сьогодні ситуація у місті спокійна, а всі працівники поліції залишаються на своїх місцях.

“Я не маю даних про вивезення якихось документів чи виїзд працівників поліції. Щодо підготовки правоохоронців до загострення ситуації мені теж не повідомляли. Взагалі не розумію, звідки взялися ці чутки й до чого тут поліція”, – каже спікер.

Вдало запущена ІПСО

Ситуація, що розгортається зараз у Сумській області, є результатом вдалої інформаційно-психологічної операції з боку Росії, впевнений військовий аналітик Дмитро Снєгирьов.

За словами експерта, метою ворога у розповсюдженні панічних настроїв у населення є навіювання недовіри до центральної влади та військових, створення атмосфери хаосу з подальшим відтоком громадян в інші регіони і перевантаженням соціальних систем. Крім того, таким чином росіяни намагаються відтягти наші сили оборони з найгарячіших напрямків для укріплення північних областей.

Чи може бути реалізований сценарій наступу рф на Сумщину

Назвати ситуацію у прикордонній області спокійною складно, але й казати про явні ознаки підготовки до наступу з боку РФ підстав немає, зазначає речник ОК “Північ” Вадим Мисник.

За словами військовослужбовця, станом на сьогодні в регіоні побудована лінія оборони, над посиленням якої постійно працюють. Крім того, створюють додаткові смуги оборони вглиб території і накопичення ворогом якихось критичних обсягів техніки чи особового складу, що дозволило б їм почати наступ найближчим часом – не зафіксована, говорить речник ОК “Північ”. Хоча в силовому блоці не виключають, що такий сценарій може бути реалізований. Підготовка до нього з українського боку кордону ведеться.

Ще одним підтвердженням тому, що сьогоднішній рівень захищеності кордону є в рази надійнішим, аніж на початку повномасштабного вторгнення, є й нещодавнє рішення Кабміну про виділення додаткових 8 млрд грн на будівництво інженерно-фортифікаційних споруд з пріоритетом для Сумської і Харківської областей.

Варто також згадати, що за прогнозами голови ГУР Міноборони Кирила Буданова, травень для України буде складним, але не катастрофічним. З його оцінкою згідні й високопоставлені джерела у Міноборони. Вони називають ситуацію на Сумщині “непростою, але контрольованою”.

По матеріадам інтернет-видання Новини України та світу на ТЕЛЕГРАФ

Коментувати