Новини, Суспільство, Тарифи

Шосткинський “Водоканал” звернувся до місцевої влади з вимогою підвищити тариф на свої послуги

Комунальне підприємство «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» направило секретарю міської ради та голові і членам комісії з питань будівництва, комунального господарства, транспорту, зв’язку, архітектури та земельних ресурсів листа, у якому, зокрема, зазначається, що діючий тариф на послуги “Водоконалу” є збитковим, тому робота підприємства опинилася під загрозою. Підприємство пропонує два шляхи вирішення цієї проблеми:

1) невідкладне встановлення економічно обґрунтованих тарифів на послуги підприємства;

2) постійне та повне фінансування витрат підприємства з місцевого бюджету.

Розглянути своє звернення і ухвалити по ньому рішення “Водоканал” просить на найближчій профільній депутатській комісії.

Нагадаємо, з 1 квітня тарифи на водопостачання та водовідведення рішенням виконкому було збільшено на 15%, з 1 липня ці послуги здорожчають ще на 10%.

“Встановлені тарифи є нижчими, ніж економічно обґрунтовані, що не відповідає вимогам ч. 3 п. 1 ст. 3 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Обґрунтування такої невідповідності підприємство не отримувало. Проведений аналіз встановлених тарифів та їх структури свідчить про неможливість підприємства забезпечити стабільне надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в м. Шостка вже восени цього року… За підсумками перших 4-х місяців 2024 року підприємством отримано збиток від основної діяльності в сумі 5263,9 тис.грн., що становить 26% від обороту. При цьому, підприємство працює в умовах жорсткої економії коштів по всім статтям витрат: не виконуються умови галузевої угоди щодо заробітної плати, закупівля ТМЦ та ПММ здійснюється в обмежених обсягах, капітальні інвестиції в розвиток підприємства відсутні тощо. Як видно з наведених даних, збільшення тарифу, навіть на 25% (з 01 липня 2024 р.) не перекриває собівартості послуг, яка, як було зазначено, сформована в умовах жорсткої економії. А очікуване зростання витрат, наприклад на електричну енергію, ПММ тощо, доводить ситуацію до критичної. Погоджена структура тарифів ставить підприємство в умови браку коштів, навіть, на обов’язкові витрати. По деяким статтям структурою тарифів передбачено коштів менше, ніж було фактично витрачено в 2023 році, що в умовах необхідності таких витрат та зростання цін може призвести до значного погіршення якості та стабільності у наданні послуг підприємством”, – зазначається в листі “Водоканалу”.

Також підприємство подає аналіз структури тарифу по статтям витрат. За ним “Водоканалу” бракує коштів на закупівлю електричної енергії, виплату гідної заробтіної плати своїм співробітникам, немає грошей на амортизацію і так застрілого обладнання.

Поряд з цим, який саме тариф на послуги “Водоканалу” буде економічно обгрунтованим, у листі не зазначається.

Детально ознайомитися з листом КП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» можна  тут.

Коментувати