Освіта, Спорт, Суспільство

Одне життя, одна любов, одна команда: шосткинський фанат про Динамо Київ, якому сьогодні – 95!

Сьогодні найтитулованішому клубу незалежної України виповнюється 95 років. Він заснований 13 травня 1927 року. За часи Незалежності кияни здобули 35 трофеїв, 16 разів здобували “золото” вищої ліги Чемпіонатів України. мають у своєму арсеналі 13 національних кубків та 9 Суперкубків України! Також у активі динамівців один Суперкубок УЄФА (1975) та два Кубки Кубків (1975, 1986).

 Крім того, за радянський період історії «Динамо» завоювало 13 чемпіонських титулів, 9 Кубків СРСР, 3 Суперкубки СРСР, що робить «Динамо» найтитулованішою командою в історії радянського футболу.

Під керівництвом «мєтра тренерського цеху» Валерія Васильовича Лобановського, у складі киян, два гравці отримали найвищу індивідуальну футбольну нагороду “Золотий м’яч”, який вручається, кращому гравцю Світу за підсумками футбольного року – це Олег Блохін (1975) та Ігор Беланов (1986), а вихованець київського клубу Андрій Шевченко, вже у складі італійського “Мілану” отримав цю нагороду у 2004 році.

 У сезоні 1998-1999 років, динамівці зупинилися за крок до фіналу найпрестижнішого турніру Старого Світу – “Лізі Чемпіонів”, де на стадії півфіналу, за результатами двоматчового двобою, поступилися місцем у фіналі Мюнхенській Баварії.

 Це була справжня команда-зірка, команда яка закохала в себе мільйони сердець і не тільки українських. «Золота команда» “гуділа” на всю футбольну Європу. Їй аплодували стоячі Великі футбольні арени Європи.

Імена цієї команди, золотими літерами назавжди залишаться в історії клубу та всього українського футболу: Шовковський, Лужний, Головко, Ващук, Каладзе, Гусін, Хацкевич, Валентин Белькевич (вічна пам’ять тобі, капітане), Косовський, Шевченко, Ребров.

 Це була команда Великого Валерія Васильовича Лобановського, який пішов з життя рівно 20 років тому, 13 травня 2002-го року, – ось така іронія долі!

 Йдуть роки, змінюються гравці, тренери, але в пам’яті завжди залишиться та команда і ті Великі Перемоги, перемоги команди ВВЛ.

Ера футбольної історії після В. В. Лобановського, подарувала футбольним вболівальникам киян багато пам’ ятних сезонів, як в Україні, так і на європейській арені. Чого вартий лише матч на стадії 1/8 фіналу Ліги Європи, проти команди з батьківщини легендарних “Beatles” з Ліверпулю, клубу “Євертон”, в якому кияни вчинили справжнє пекло, здійснивши справжній погром англійцям (5-2). До речі НСК “ОЛІМПІЙСЬКИЙ” в цей день 19 березня 2015 року встановив рекорд відвідуваності на матчах Ліги Європи – 67 553 вболівальники.

Київський клуб, дав українському футболу багато яскравих футболістів: Артем Мілевський, Олександр Алієв, Андрій Ярмоленко, Олег Гусєв, Тарас Михалик, Євген Хачеріді, Артем Кравець, Денис Гармаш, Віктор Циганков, Віталій Буяльський, Віталій Миколенко, Сергій Сидорчук, Георгій Бущан, Ілля Забарний та багато інших, котрі своєю грою, завжди були вірні клубу та вболівальникам, які завжди с честю захищали і захищають кольори національної збірної України!

 В свою чергу, справжні вболівальники, завжди були і будуть вірні команді свого серця. Бажаємо символу Українського футболу довгих років життя на футбольній карті Світу, нових Великих Перемог і до зустрічі на вщент заповненому “Олімпійському” під Мирним небом України!!!

Динамо Київ є, було і буде завжди!!! ОДНЕ ЖИТТЯ!!!ОДНА ЛЮБОВ!!!ОДНА КОМАНДА!!! Слава Україні!!!

Автор статті – Денис Плахотнік

Коментувати