Новини, Пам'ять, Суспільство

Шостка долучилася до проєкту “Код пам’яті”, присвячений вшануванню пам’яті Героям із Сумщини

Соціальний проєкт «Код пам’яті» увінчує пам’ять про воїнів, що загинули під час російсько-української війни. Це ініціатива народного депутата Михайла Ананченка, яку підтримала Шосткинська міська влада.

В рамках цього проєкту сьогодні, 30 травня, були встановлені меморіальні дошки нашим Героям-землякам в трьох локаціях громади, у спорткомплексі «Свема», школі №1 та Собичівському НВК. Ці меморіальні дошки з QR-кодами, перейшовши за якими, можна побачити відео з короткою історією полеглого Героя на сайті, де розміщені імена загиблих воїнів за 10 років російсько-української війни.

Як говорить парламентар, покладаючи квіти до меморіальних дошок наших захисників, ми зазвичай бачимо фото та їх ім’я, а насправді за цією скупою інформацією стоїть реальне життя людини, про яке знають тільки його близькі.

  • Ми маємо теж знати, якими вони були до тієї миті, коли вирішили піти на фронт, як змінила їх війна, якими воїнами вони були, які у них були мрії та плани… Я вважаю, що кожен житель Шосткинського району і нашої області, та і всієї України, мають знати цих людей і розуміти завдяки кому ми можемо тут знаходитися і кожного дня прокидатися.

У Шостці біля спорткомплексу “Свема” відкрили дві меморіальні дошки Данила Власова та Кирила Гузя. Двоє цих хлопців до повномасштабної війни займалися боксом в цьому спортивному закладі під керівництвом Заслуженого тренера України Нікандра Руських. Тут пройшли їх найкращі дні життя, у кожного зі своїми планами та надіями на майбутнє.

Третя меморіальна дошка нашій захисниці Марині Сапун була відкрита на будівлі школи №1. Примітно, що 20 випускників цього навчального закладу віддали своє життя, ставши на захист України. На їх честь тут створили стенд “З Батьківщиною у серці”.

На четвертій меморіальній табличці, яку встановили у с.Собичеве, викарбувано ім’я нашого земляка Героя Андрія Литвиненка, якому назавжди 23 роки.

Очільник Шосткинської громади, Микола Нога, під час відкриття меморіальних дошок полеглим землякам-Героям, закликав цінувати подвиг кожного воїна, який стоїть на захисті нашої держави і тих, хто поклав за неї своє життя.

  • Шосткинці героїчно захищають Україну. Ми повинні шанувати всіх і особливо тих, хто віддав саме цінне, своє життя за нашу українську незалежність.

Коментувати