Новини, Суспільство

Чи готові шосткинці відмовитися від штучних квітів на кладовищах

На шосткинському базарі продаж штучних квітів в розпалі. Їх виставили вже місяць тому. Продавчиня пані Валентина говорить, що попит невеликий. Наразі покупців дещо збільшилося.

“Можливо, ближче до “родичів” людей буде більше. А зараз, самі бачите, немає покупців”, – наголошує продавчиня квітів. Її сусідка, пані Галина говорить, що грошей у людей немає та й багато хто купує квіти й вінки перед самим поминальним днем. У цьому році він припадає на 14 травня.

Ми поцікавилися у шосткинців, чи готові вони відмовитися від штучних квітів, адже на вигляд красиві і яскраві вироби несуть небезпеку для здоров’я людей. Покупчиня штучних квітів, пані Наталія, намагається відмовитися від традиції приносити на могилки родичів штучні квіти, але ніяк не може на це зважитися. “Знаю, що багато хто з людей приносять на цвинтар тільки живі квіти, а в мене якось не виходить повністю відмовитися. Якось звикли вже купувати штучні, зараз вони такі красиві! Хоча живі квіти я люблю”, – поділилася жінка.

А от пані Ірина вже п’ятий рік йде на цвинтар тільки з живими квітами. “Вважаю, що це дикунство так засмічувати пластиком довкілля. Подивіться, скільки цих штучних квітів, вінків щороку викидують на смітник після прибирання!”, – обурюється жінка.

Як наголошують фахівці, штучні вироби заборонено закопувати, а під час горіння вони виділяють небезпечні для людини речовини, які мають сильний канцерогенний вплив і є однією з причин розвитку онкологічних захворювань. Екологи закликають не ставити штучні квіти і вінки на кладовищах.

“Ми зараз спостерігаємо величезну кількість квітів минулорічних, які прибираються з кладовищ. Вони засмічують навколишнє природне середовище. Це феноли, і формальдегіди, і купа інших отруйних речовин, які потрапляють і в ґрунт, і в підземні водні горизонти, і в повітря”, – пояснює під час інтерв’ю suspilne.media заступник начальника Державної екологічної інспекції в Сумській області Олександр Уваров.

Натомість екологи пропонують використовувати альтернативні варіанти для прикрашання могил. Це хвойні, багаторічні рослини, які прикрасять місце вічного спочинку наших родичів, а й ще принесуть користь довкіллю.

Олександр Уваров каже, що нормативна база в Україні не забороняє використання штучних квітів, але це треба зробити на законодавчому рівні, як в європейських країнах.

До слова, Недригайлівський виконком на Сумщині, 18 квітня, прийняв рішення про невикористання пластикових квітів на території громади. Відповідні оголошення мають розмістити на входах до кладовищ.

Коментувати