102, Події, Суспільство

У Шостці чоловік втратив 10 000 гривень, коли через Інтернет хотів придбати новий телевізор

Лише минулого тижня до поліції Сумської області надійшли десятки повідомлень від громадян про шахрайства, під час яких жертви зловмисників втрачали великі суми грошей.

Так, до 56-річного жителя обласного центру зателефонував невідомий, який представившись працівником банку, під приводом заміни банківської картки, шахрайським шляхом заволодів його грошима в сумі 21600 грн, які заявник перерахував зі своєї банківської картки на банківську картку вказану зловмисником.

Ще одна сумчанка втратила 44000 гривень зі своєї банківської картки, коли намагалася здійснити угоду з купівлі велосипеда. Зловмисник за річ запропонував розрахуватися через банківський додаток. Жінка ж, перейшовши за посиланням та ввівши необхідну інформацію з банківської картки втратила всі свої гроші.

В Сумах невідомий за допомогою соціальної мережі “Instagram”, під приводом надання юридичних послуг 25-річній жительці міста (допомоги в закритті кредиту), шахрайським шляхом заволодів її грошима в сумі 13000 грн, які вона 4-ма грошовими переказами перерахувала на вказану їй банківську картку після чого втратила зв’язок із «надавачем» послуг.

У місті Шостка 31-річний чоловік втратив 10 000 гривень, коли через мережу Інтернет хотів придбати новий телевізор у невідомого йому продавця. Чоловік повідомив поліцію, що після перерахування продавцеві грошей, телевізор йому таки надіслали, але несправний і навіть не такий, як він замовляв.

Як повідомляє Відділ комунікації поліції Сумської області, будучи тонкими психологами аферисти вивчають свою жертву в процесі особистої чи телефонної розмови та обирають лінію поведінки, вигадуючи все нові й нові схеми. Щоб вберегти громадян від розповсюдження даного виду злочину, правоохоронці інформують населення про можливі махінації шахраїв.

Шановні громадяни, пам’ятайте, зловмисники постійно вдосконалюють свої шахрайські схеми. Можуть представляться представниками благодійних фондів, які здійснюють збір коштів, банкірами, правоохоронцями, а також здійснювати афери через мережу Інтернет з приводу купівлі-продажу товарів, – вказано в повідомленні.

Правоохоронці дають кілька порад, як вберегтися від шахраїв:

Ретельно перевіряйте інформацію, яку Вам повідомляють, обов’язково брати “паузу” у розмові з потенційним шахраєм, якщо він повідомляє про те, що сталося щось погане з вашими рідними.

В жодному разі не панікуйте, зверніться до будь-кого з близьких за порадою або просто розкажіть їм про ситуацію, що сталася. Не поспішайте виконувати вказівки незнайомих Вам людей.Не впускайте до своєї оселі незнайомців, ким би вони не назвались. У жодному разі не перераховуйте грошей на вказані невідомими вам людьми рахунки. Якомога скоріше повідомляйте поліцію про випадки шахрайств за цілодобовим номером «102», – підкреслюють поліцейські.

Коментувати