102, Події

У Шостці телефонні аферисти виманили у пенсіонерки 37 тисяч гривень

До поліції Шостки з заявою про шахрайство звернулася 63-річна місцева жителька. Жінка розповіла правоохоронцям про події, внаслідок яких вона власноруч перерахувала аферистам 37 000 гривень. За словами заявниці, їй на мобільний телефон зателефонувала невідома жінка, яка в розмові назвала її персональні данні. Остання стала розпитувати: чи користувалася шосткинка послугами однієї з фірм, яка реалізує лікарські препарати?

Фото – ілюстративне

Пенсіонерка пригадала – дійсно, кілька років тому й справді замовляла мазь, проте бажаного ефекту від неї не отримала, тому більше її не купувала. Тоді телефонна співрозмовниця стала розповідати, що відносно власників цієї фірми відкрили кримінальне провадження за обман покупців, в рамках якого вилучили майно та гроші. А зараз, через суд, ці кошти будуть повертати потерпілим. Нібито, жительці Шостки мають відшкодувати моральні та матеріальні збитки в сумі 18 000 гривень.

Здивована та зацікавлена громадянка послухалась порад телефонної співрозмовниці, в яких вона рекомендувала зателефонувати за вказаними нею номерами мобільних телефонів та з’ясувати процедуру повернення коштів. Перш ніж отримати відшкодування, за словами абонентів, з якими заявниця розмовляла, потрібно сплатити судовий збір, страховку, податок. В подальшому ці кошти повернуться їй на рахунок. Самі ж телефонні співрозмовники називали себе співробітниками банку та казначейства. Повіривши їм, жінка перераховувала по кілька тисяч гривень на вказані номери банківських карток. А в призначений день, коли мала отримати на рахунок 18 000 гривень, її ошелешили новиною, що грошей не буде, бо вони не встигли направити відповідні документи. Втім, запропонували інший вихід – сплатити ще 15 000 гривень щоб потрапити в пільгову категорію для відшкодування. Після цих слів пенсіонерка і зрозуміла, що стала жертвою аферистів.

За даним фактом у поліції відкрили кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України, в рамках якого ведуться пошуки шахраїв. Правоохоронці наголошують – потрібно скептично ставитися до інформації отриманої від невідомих телефонних співрозмовників, ким би вони не називалися, обов’язково перевіряйте її. Перш ніж пересилати невідомо кому гроші – порадьтеся з рідними та близькими. І пам’ятайте – безкоштовний сир буває лише в мишоловці, повідомляє Відділ комунікації поліції Сумської області.

Коментувати