Здоров'я, Медицина, Новини, Суспільство

У Шосткинській громаді є ризики росту гострих кишкових інфекцій. У березні родина потрапила в лікарню після святкового обіду

Починаючи з 2023 року у Шосткинській громаді ускладнилась ситуація на гострі кишкові інфекції, про це повідомила керівниця Шосткинського районного відділу ДУ “Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Ірина Хаміцевич.

За оцінкою фахівців у минулому році захворюванність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) виросла у два рази. Зареєстровано 112 випадків ГКІ і 14 – сальмонельозу. Основний шлях передачі гострих кишкових інфекцій – харчовий. Причини спалаху хвороби – це порушення умов приготування страв, зберігання продуктів харчування, вживання продуктів із закінченим терміном зберігання.

Є ризики росту гострих кишкових інфекцій й у поточному році, наголосила Ірина Хаміцевич. Так у березні у чотирьох осіб було виявлено сальмонельоз. Всі вони потрапили на лікарняні ліжки після святкового обіду. На щастя, всі хворі мали легкий перебіг хвороби.

Є припущення, що всі хворі вживали майонез домашнього приготування з використанням необроблених яєць. Також причиною зараження сальмонелою могла бути й качка, яку вживали гості святкового обіду, зазначила Ірина Хаміцевич. Вона зауважила, що м’ясо несе загрозу при недостатній термообробці: “Все залежить від шматка м’яса і температури його приготування”.

Коментувати