102, Події

У Шосткинському районі дві жінки стали жертвами шахраїв

Шосткинка піддалася на провокацію псевдобанкіра і перерахувала йому 10 000 гривень нібито за розблокування банківської картки, а глухівчанка перейшла за посиланням, яке їй надіслав у приватній переписці «покупець», і ввела там данні своєї банківської картки та код з банку. Внаслідок цього з її рахунку зникло понад 21 000 гривень, повідомляє Шосткинське районне управління поліції.

Із заявою про шахрайство до поліції Шостки звернулася 51-річна місцева жителька. Вона розповіла, що на її мобільний телефон зателефонував невідомий, який у розмові назвався співробітником банку. Останній розповів жінці, що її фінансову картку скоро заблокують через закінчення строку транзакцій. Аби цього не сталося, телефонний співрозмовник запропонував зняти з рахунків всі доступні кошти і перерахувати їх на вказаний ним номер банківської картки. За словами «банкіра», в подальшому вони повернуться назад. Шосткинка дослухалася до порад телефонного співрозмовника і виконала рекомендації. Коли ж кошти не повернулися – зрозуміла, що стала жертвою афериста.

У Глухові 22-річна місцева жителька намагалася через відомий Інтернет – ресурс продати мед, розмістивши там відповідне оголошення. За якийсь час з нею через месенджер зв’язалася жінка, яка запропонувала скористатися послугою «доставки сайту», надіславши їй посилання. Перейшовши за ним, глухівчанка ввела там дані своєї «кредитки» та код з смс – повідомлення, яке отримала з банку. Пізніше вона виявила, що замість надходження грошей на рахунок, звідти зникло 21 824 гривні.

За обома фактами у поліції відкрили кримінальні провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України, в рамках яких проводяться заходи щодо встановлення осіб аферистів.

Правоохоронці звертаються до громадян з проханням недовіряти телефонним співрозмовникам, ким би вони не називалися та обов’язково перевіряти надану ними інформацію, звернувшись до установи, працівником якої представляється телефонний співрозмовник. Крім того, під час покупки – продажу товару через Інтернет необхідно користуватися виключно перевіреними Інтернет – ресурсами, і не переходити за посиланнями, які занадто настійливо пропонують невідомі особи.

Коментувати