Історія, Суспільство

У Сумах презентували документальний фільм про евакуацію закордонних студентів з області на початку війни

Стрічка «Виходячи за межі: історія евакуації іноземних студентів» – потужний, цікавий і важливий проєкт, який відображає одну із вагомих сторінок сумської боротьби з ворогом на початку повномасштабної війни, порятунку людей. Вона також про взаємодію, допомогу і об’єднання зусиль у створенні безпечних умов для людей, ідеться на сайті Сумської ОВА.

На початок повномасштабного вторгнення майже 2000 іноземних студентів із 55 країн світу, котрі навчалися у вищих закладах освіти, залишилися в обласному центрі.

У кадрах фільму іноземні студенти ділилися своїми переживаннями через війну, розповідали про власні побоювання та страхи. А також згадували про небайдужість та турботу сумчан, котрі їх підтримували та допомагали всім необхідним. Саме цей фактор зіграє не останню роль, коли після стабілізації ситуації на Сумщині дехто з них прийняв рішення знову повернутися до Сум.

До перегляду стрічки долучилася заступниця голови ОВА Олена Бойко, котра не з чуток знає про те, якими силами і за яких умов організовувалися тоді перші евакуаційні коридори.

За її словами, Суми і частина області були в оперативному оточенні. Спочатку існували досить значні застереження щодо проведення безпечної евакуації, проте вже 8 березня спільними зусиллями вдалося евакуювати іноземних студентів. На 13 день війни вони змогли безпечно виїхати спершу до Полтави і далі повернутися до своїх рідних.

«Під час перегляду фільму я ніби повернулася в ті страшні дні, коли почалася війна. Коли постало питання про евакуацію. Військова адміністрація безпосередньо брала участь в організації евакуації людей, котрі намагалися виїхати з міста – від постійних обстрілів ворога. І найголовніше – ніхто з евакуйованих не постраждав, жодне життя не було втрачене. Пишаюся, що Суми на той момент стали не лише символом спротиву ворогу, а й прикладом організації евакуації мирного населення. Нашим досвідом потім змогли скористатися й інші регіони, щоб провести безпечну евакуацію іноземців у себе», – згадувала вона події.

Олена Бойко подякувала керівництву держави, всім партнерам і підприємцям за співпрацю і допомогу у здійсненні евакуації людей. Вона також висловила вдячність авторам фільму за ініціативу задокументувати для сторінок історії початок воєнних подій на Сумщині.

Коментувати