Новини колег, Події, Садівництво, Суспільство

У Кролевці розквітла яблуня-колонія, яка за легендою допомагає жінкам завагітніти та за дослідами біоенергетиків має позитивне біополе

У Кролевці розквітла яблуня-колонія — це дерево вважається ботанічною пам’яткою загальнодержавного значення останні 26 років. Крім цього, у 2023 році кролевецька яблуня посіла третє місце у голосуванні за звання “Європейського дерева”. Про це розповіла директорка Кролевецького краєзнавчого музею Людмила Карась. 

Особливість цього фруктового дерева у тому, що воно росте, як кущ та має 18 стовбурів. Дерево, якому понад 220 років, вважається одним з символів міста.

“Це ботанічна пам’ятка загальнодержавного значення з 1998 року. З нею пов’язано дуже багато легенд і в основному те, що якщо жінка в якої немає дітей і дуже хоче народити — може підійти, обняти стовбур і попросити у яблуні-колонії”, — зазначає Людмила Карась.

Керівниця гурткової роботи Центру позашкільної освіти Кролевецької міської ради Людмила Семка говорить, що завдяки вмінню укорінюватись гілками, яблуня проіснувала понад 200 років, що не типово для фруктових дерев.

“Вона в нас росте у вигляді такого великого куща… Ця яблуня колись була посаджена, як звичайна яблунька, а потім вона уже стала самостійно укріплювати гілками. Як це відбувається? Старий стовбур відмирає, починає трухнути і нахиляється до землі, ніби падає вже. І от гілочки, які лягають до землі, починають самостійно укорінюватись. Тобто це відбувається природно, без людської допомоги”, — пояснила Людмила Семка.

За словами пані Людмили, секрет Кролевецької яблуні-колонії досі не розкрили науковці.

“Дуже багато тут дослідів різноманітних проводили і наші біоенергетики досліджували і біологи, і ботанік, але достеменно зараз не можуть навіть відповісти на це питання. Біоенергетики більше припущень виказують. Дослідивши земну кору на цій території, вони сказали, що у вас тут дуже позитивне біоенергетичне поле”, — додала пані Людмила.

До слова, тут люблять відпочивати місцеві жителі, набиратися позитивної енергії, говорять вони.

За словами Людмили Семки, точно невідомий і сорт цієї яблуні. В один рік врожай може давати одна частина яблуні-колонії, а на наступний рік – інша.

“Яблука смачні, смачні, їх можна, звичайно, їсти”, — зазначила пані Людмила. До речі, у 2021 році в Кролевці телеканал СТБ знімали кулінарну програму приготування борщу з яблуками яблуні-колонії.

У охочих відвідати яблуню-колонію під час цвітіння є ще кілька тижнів.

Публікація за матеріалами suspilne.media

Коментувати